Jihoafrická republika: Nejen safari, ale i nezapomenutelné steaky
Fotografie: pinterest.com a CK SEN

Jihoafrická republika: Nejen safari, ale i nezapomenutelné steaky

23. 4. 2018

Nejlepší steaky na světě, výborné červené víno, nezapomenutelné safari v národním parku Kruger, výhled na Kapské Město ze stolové hory, mys Dobré naděje a všudypřítomná krásná příroda – to je Jihoafrická republika. Kam se vypravit při prozkoumávání této fascinující země a na co si dát pozor?

Jihoafrickou republiku si člověk lehce zamiluje. A láska prochází žaludkem. Právě tady se dělají jedny z nejlepších steaků na světě a to nejen z vynikajícího hovězího masa, ale také z antilop, pštrosů a krokodýlů. A k tomu to jejich červené víno! Taková dovolená prostě nemá chybu. Čeká vás obrovské množství gurmánských zážitků.

Nejvíce turistů míří do Krugerova národního parku, kde lze potkat všechny zvířata, která se zde původně vyskytovala - gepardy, leopardy nebo vzácnější nosorožce dvourohé. V jezerech a řekách odpočívají hroši a krokodýli, napít se sem přicházejí stáda slonů, buvolů a antilop. Nechybějí ani žirafy, impaly, lvi či vzácní psi hyenovití. V noci vycházejí dikobrazi, hrabáči, hyeny a komby, zvířata, která přes den není možné vidět. Krugerův národní park je velký jako třetina České republiky (25 000 km2) a snadno zde získáte pocit, že jste se ocitli ve skutečné divočině. Odvážlivci mohou absolvovat pěší safari s ozbrojeným průvodcem, nebo se vydat na noční pochod buší.

Pohyb je zde zjednodušený díky asfaltovým cestám vybudovaným během války v Mozambiku. Příroda je v jednotlivých částech odlišná, na severu je to otevřená savana, v centrální části les a v jižní mix lesa, buše a savany. Nejlepší pro návštěvu je období od jara do podzimu. Od listopadu do února pak prší, je těžší potkat zvířata. V suchém období totiž musí migrovat za vodou k napajedlům. Listopad je ovšem čas, kdy rodí mláďata, což je také velmi zajímavé.

Klenotem je také Kapské město. Leží v zálivu, nad kterým se tyčí Stolová hora, symbol města, stáčející se k Mysu dobré naděje. Provází ho pověst nebezpečného města, ale tomu, kdo dbá na bezpečnost, se tu nic nestane. Jsou ovšem části, kam se turista nesmí vypravit.

Kousek od jihoafrické metropole je možné navštívit méně známý národní park Mys Dobré naděje, je domovem několika původních druhů zvířat. Najdete zde zebry horské, bůvolce, antilopy, losy, paviány a pštrosy, kteří se rádi popásají na břehu Atlantického oceánu. V období od července do října se u břehů objevují velryby. Delfíni, lachtani a tučňáci se zde vyskytují celoročně. V okolních vodách se dá zažít potápění se žralokem modravým.

Jihoafrické víno je vyhlášené. Ochutnejte to z vinic Stellenbosch ležících asi 40 km východně od Kapského města. Vinice byly založené už v 17. století a produkují 14 procent vína v JAR. Vinice chrání pohoří, které zde udržuje vysokou teplotu. Pěstuje se tu Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage a Shiraz.

 

Afrika cestování
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%