Kočka a pes. Jak na to, aby mohli žít v jedné domácnosti?
Ilustrační foto: pixabay.com

Kočka a pes. Jak na to, aby mohli žít v jedné domácnosti?

23. 4. 2018

Máte doma pejska a rádi byste si k němu pořídili i kočičku nebo naopak, ale bojíte se je mít v jedné domácnosti? Soužití psa i kočky pod stejnou střechou nemusí být vůbec žádný problém.

Stačí dodržovat pár pravidel a pořekadlo Mají se rádi jako kočka a pes se bude říkat ve vaší domácnosti bez ironie. Tady jsou čtyři nejzákladnější pravidla pro harmonické soužití odvěkých (ne)přátel koček a psů.  

Od narození spolu
I když se to na první pohled nezdá, tak pejsci a kočky dokážou být celoživotní věrní přátelé. Důležité je začít je navzájem socializovat již od narození. Nejlepší je, když si pořídíte malé koťátko a štěně najednou, rychleji si tak na sebe zvyknout. Pokud máte již dospělou kočku nebo psa, tak jim pak pořiďte mláďátko. Nejlepší variantou je dospělý pes a koťátko. Dospělá kočka by mohla mít větší problém přijmout malé štěně.

První dny opatrně
Nejdříve kočku i psa důkladně pozorujte, aby na sebe zbytečně neprskali a nevyjížděli. V případě, že pes bude chtít kočku honit po bytě, je na místě ho pokárat. Psi po nějaké době začnou kočku ve smečce respektovat jako nadřazenou a nechají ji být. Může se stát, že kočka po psovi vyjede packami, je proto dobré ji ze začátku malinko přistřihnout drápky. Dopřejte si společné chvíle, ale věnujte se také každému zvlášť. Když pohladíte jedno zvíře, pohlaďte ihned i druhé.

Každý vlastní místo
Je důležité, aby nové štěně či koťátko mělo vlastní místo.  Pro malé kotě je dobré připravit i malý prostor, kam se může jít schovat, když se bude cítit ohrožené. Toalety u koček dávejte na místo, kam se hned nedostane pes, protože se může stát, že se pejsci budou chtít na kočičím trusu „pochutnat“. Nenuťte je být stále spolu a hrát si. Pes i kočka si k sobě dřív nebo později najdou cestu sami. Dobré je také dát do pelíšku kočky a pejska dečku, kterou po několika dnech vyměníte. Zvířata si zvyknout na svůj pach.

Zásady krmení
Pes a kočka musí mít na jídlo každý vlastní vodu i misku, protože obě zvířata si teritoriálně hlídají stravu. „Rozhodně není vhodně krmit stejnými granulemi či stejnou stravou. Pes a kočka potřebují trochu jiné složení stravy. Například kočičí žrádlo je bohatší na bílkoviny a tuky, kterých pes potřebuje o trochu méně. Takže pes krmený kočičím žrádlem může více přibývat na váze. Zvířata také krmte odděleně, “ říká Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček. Kočku je lepší krmit několikrát denně. Na rozdíl od psa, kde z výchovných důvodů není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, tak u kočky nevadí ji nechat přes noc. Je to šelmička, která je zvyklá chodit lovit v noci. Ideální jsou 2-3 porce denně v pravidelných intervalech.

kočka pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%