Posedlost slovem bio končí
Ilustrační foto: pixabay.com

Posedlost slovem bio končí

25. 4. 2018

Biochipsy, biokečup, biovíno, ba dokonce i biowhisky. Přípona bio, která původně měla označovat zdravé potraviny, které nepřišly do kontaktu s žádnou chemickou látkou, se už používá i na produkty zcela nezdravé. Vlastně už ztratila svůj původní význam. Doba nadšení biopotravinami končí.

Všimli jste si toho také? Donedávna byl téměř každý, kdo nekupoval bio potraviny, považován bezmála za sociální případ, v lepším případě za nevzdělance, kterému je jedno, že si ničí své zdraví. Především starší lidé tento trend příliš nechápali. Jednak neměli na biotraviny mnohonásobně dražší než potraviny takzvaně normální, mnohdy dost peněz, jednak jim celé to šílenství kolem nich přišlo divné. Babičky a dědové z venkova přece byli zvyklí, že si utrhli jablko nebo vykopali mrkev. Byly to prostě jablko a mrkev ze zahrady, tak proč kolem nich dělat povyk, zda jsou bio či nebio?

Jenže, jak už to bývá, kolem značky bio se vytvořil kult, byznys, trend, kterému podlehla většina lidí.

Biofazole z Číny?

"Dcera neustále naříká, že nemůže vyjít s rozpočtem, ale zároveň kupuje drahé věci jako jsou biofazole z Číny nebo biobanány z Bolívie," vypráví sedmdesátiletá Miluše z Prahy. "Jak může být bio něco, co je tady přepravováno lodí přes Atlantik a upraveno tak, aby to neshnilo?" diví se, protože dříve pracovala v potravinářském průmyslu. "Ovšem dcera mi říká, že jsem hloupá, že tomu nerozumím, že dětem nic jiného než bio nedá. Přitom odmítá jablka z naší zahrady. Říká, že nejsou bio, protože nemají bio certifikát. Zahradu máme u lesa, v čistém místě Šumavy, ale bio prý to není. Svět se asi zbláznil," říká Miluše.

V poslední době může mít radost, podobné názory, jako je ten její, začínají být slyšet čím dál častěji. "Bio jablko dovezené napříkad z Nového Zélandu už pro rozumně uvažujícího člověka moc bio není, i když nedošlo k porušení pravidel a předpisů, které jsou pro získání označení bio nutné," říká Jana Průšová z Pro-Bio ligy. Ovoce, které je převáženo na velkou vzdálenost, je totiž obvykle česáno nezralé, ve skladech prochází ochrannou atmosférou, aby se nekazilo a pak se v zemi určení ještě často nechává dozrát. Ano, tím vším prochází ovoce, které mnozí kupují za vysokou cenu v domění, že je bio, tedy čerstvé, zdravé. Jenže bio neznamená, že je právě utržené ze stromu.

"Paradoxně, mnohem více bio bývaly potraviny před rokem 1989, i když jsme tento výraz neznali," upozorňuje lékařka Kateřina Cajthamlová. "Velkou bolestí porevoluční doby je, že se používá mnoho chemických přípravků, aby potraviny byly v obrovské konkurenci co nejlevnější. Vše, co je takzvaně bio, považujeme za vzácné, ale dříve to bylo úplně normální," říká.

Nálepka bio už není zajímavá

Takže, ta obyčejná jablka ze zahrad sice certifikát bio nemají, ale každý trochu logicky uvažující člověk pochopí, že jsou v lepší kondici, než jablka, sice s nálepkou bio, ale převezená přes oceán a prošlá několika sklady.

Dochází to čím dál více lidem. Přispělo k tomu několik afér, kdy obchody nebyly schopny doložit, že potraviny označené bio si tuto nálepku opravdu zasluhují, i případy, kdy se ukázalo, že luxusní restaurace honosící se nabídkou bio masa ve skutečnosti servírují maso úplně obyčejné, normální.

Jinými slovy, nálepku bio už má kde co a proto přestala být zajímavá.

"Trend bio byl na vrcholu před pár lety, nyní končí," říká Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. "Lidé jsou poučenější, mnohem více se zajímají o kvalitu potravin a tak se mnohem více prosazují místní potraviny od regionálních dodavatelů. Jestli jsou bio či ne zákazníci řeší až následně."

V jedné ostravské rodině se nedávno ukrutně pohádal syn s rodiči, protože vnučku krmili zahraničním jogurtem, který neměl označení bio. Syn trvá na tom, aby jedla jen bio jogurty navíc koupené na farmářském trhu od jeho známého dodavatele z nedaleké farmy. "Připadá mi, že mladí jsou dnes takzvaně zdravou výživou úplně posedlí. My s jídlem takové cavyky nedělali, takže už je zřejmě nepochopíme," zlobí se šedesátiletí manželé na syna.

Zlatá střední cesta

Že je obvykle nejlepší zvolit zlatou střední cestu, platí v každém oboru, takže i v jídle.

Na jedné straně je fajn starat se o to, odkud pochází to, co do žaludku dáváme. Na druhou stranu je dobře, že nedávná fascinace vším takzvaně bio pomalu doznívá.

"Je dobře, že se lidé zajímají o to, jak jídlo působí na jejich zdraví a o různé trendy, problém je v tom, že mnohé trendy se nyní tváří na první pohled vědecky a lidé, kteří nejsou vzdělaní v oboru, například nevědí, jak funguje trávicí trakt, nemají šanci se v nich vyznat a porozumět jim," připomíná Pavel Suchánek. "Takže se mnozí ohánějí odbornými výrazy a myslí si, že se stravují zdravě, ale ve skutečnosti je to naopak," upozorňuje.

Takže, kdo ví, co se po slovíčku bio zase dostane do módy.

Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%