Pěší turistikou spotřebujeme tolik kalorií jako při joggingu
Ilustrační foto: pixabay.com

Pěší turistikou spotřebujeme tolik kalorií jako při joggingu

27. 4. 2018

Pěší turistika není žádný výkonnostní sport. Není třeba k ní zvládat žádnou zvláštní techniku, není ani namáhavá, ani nebolí. Naopak lidi v mnoha případech baví - a zbavuje přebytečného tuku.

Víte, že se při chůzi spálí skoro tolik kalorií jako při joggingu? Podle druhu terénu spotřebuje sedmdesátikilový pěší turista kolem 350 kalorií za hodinu.

Pokud trasa chůze vede i přes výškové rozdíly, pak může spotřeba kalorií stoupnout až asi na 550 za hodinu - což není o moc méně než při kondičním joggingu, nehledě na to, že po hodině joggingu už bychom byli u konce sil.
K tomu se pěší turistika hodí i pro ty, kteří trpí určitou nadváhou. Chůze nezatěžuje klouby tolik jako jogging. Navíc platí, že čím člověk víc váží, tím víc kalorií při chůzi spotřebuje, ostatně musí s sebou nést víc vlastní váhy. A důležité je i to, že pěší turistika nemusí být nijak omezena věkem.

Urazit 4 kilometry v hodině
Dodatkem je možno říct, že při chůzi nemusí docházet k tomu, co se stává při běhu, a sice, že nemůžeme chytit dech. Měli bychom si zvolit takové přiměřené tempo, v němž bychom mohli v daném případě rovnoměrně kráčet kupředu i několik hodin. Rychlost chůze závisí u každého člověka na jeho kondičním a celkovém zdravotním stavu. Tím může být i každému příjemná.
Při průměrném tempu zvládnou chodci tak 4 kilometry v hodině. Sportovněji založení dokonce 6 kilometrů.

Pěší turistika je zdravá pro tělo i psychiku
Chůze nejen pomáhá při snižování váhy, ale zlepšuje i zdraví. Trénujeme při ní srdce, krevní oběh a dýchací cesty, posilujeme kosti, šlachy, klouby a úpony, zlepšujeme si celkovou imunitu.

A co víc - chůze není dobrá jen pro tělo, ale i pro psychiku, protože se při dlouhodobé rovnoměrné chůzi vyplavují i hormony serotonin a dopamin, které přispívají k dobré náladě.

Současně se odbourávají i stresové hormony. A čím větší nadmořská výška, tím víc se prokazatelně  zbavujeme váhy. Důvodem toho je působení horského vzduchu na lidskou látkovou výměnu. Obsah kyslíku ve vzduchu na výše položených místech se postará o to, že se zvýší naše dechová a tepová frekvence a tím i celková kapacita energie.

K dobré pohodě nepochybně přispívá i fakt, že většinou neprovozujeme pěší turistiku sami, nýbrž s partnerem či přáteli, s nimiž můžeme své kouzelné zážitky z túry sdílet.

sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%