Mám ráda kuchařské knihy VII.díl
Foto: autorka

Mám ráda kuchařské knihy VII.díl

29. 4. 2018

Vážení přátelé. Dlouho jsem přemýšlela, co mám vlastně do dalšího dílu napsat. A tak mě napadlo, že bych mohla napsat o sladkostech. Většina z nás má ráda koláče. A tak jsem zalistovala a vybrala pár zajímavých.

A že jich je ve starých knihách víc než dost. Uvádím něco málo z bohatého výběru - americký jahodový, bramborový, jablkový, kitty, křehký, lískový, moravský, mřížový, polský, ořechový, piškotový, pomorančový, hanoverský, rybízový, skládaný, švestkový křehký, višňový, třešňový, máslový, karlovarský a další.

Zalíbil se mi americký jahodový koláč  - Zpěň třením 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru a 4 celá vejce, přidávej pozvolna dvě osminky litru mouky a několik lžic mléka, by nebylo těsto příliš tuhé. Těsto vlož do vymazané formy a peč hned as 1/2 hod. Lesní jahody pocukruj neb velké zahradní rozříznuté v cukru obaluj, načež koláč, dokud je vlažný, v půlce rozřízni, máslem pomaž, jahodami posyp a druhou půlkou přikryj. Také navrch možno dáti jahody. Na konec ještě nech je v troubě chvilku zapéci. Vlažný se nese na stůl. Místo jahod možno užíti i malin.

A co byste řekli na Hanoverský koláč? Utři 14dkgr. másla do běla, přidej 4 žloutky jeden po druhém, 6 dkgr cukru tlučeného, trochu citronové kůry, 20 dkgr.mouky, 2/10 litru smetany nebo mléka, dobře to propracuj, pak do toho vlij zkynutého droždí 3-31/2 dkgr., osol to a nech kynouti. Namaž plech máslem, rozestři po něm nožem polovinu zkynutého těsta, pomaž je dobrým upraveným tvarohem, přikryj druhou polovinou těsta, pomaž povrch rozkverlaným vejcem, posyp drobně sekanými mandlemi, nech zase kynouti a pak koláč peč v troubě.

I dříve byla zřejmě populární nějaká Kitty.

Tak vám pro zajímavost předkládám recept na Koláč Kitty - 14 dkgr.převařeného másla se dobře utře, po té se dá do toho 14 dkgr. tlučeného cukru, 14 dkgr. mouky, 2 vejce a 3 žloutky, vše se dobře umíchá a rozestře se na uzavřený máslem pomazaný plech, načež se zvolna peče. Když jest koláč do zlatova upečen, hned za tepla se pomaže zavařeninou. Na to se dá následující krém:  ze 3 bílků se utluče sníh, do kterého se vmíchá 6 lžic vanilkového cukru, koláč se tím pomaže a dá do trouby oschnout.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%