Rhodos pro starší a pokročilé
Ilustrační foto: pixabay.com

Rhodos pro starší a pokročilé

28. 4. 2018

Když se řekne řecký ostrov Rhodos, většině českých turistů se vybaví letovisko Faliraki. Právě tam vozí své klienty nejvíce cestovních kanceláří. Mnozí si ho zamilovali, mnohým se naopak příliš nelíbí. Takže, tady jsou jeho pro a proti z pohledu turisty ve věku kolem šedesátky.

Spojovat výběr místa pro dovolenou s věkem se možná zdá být zvláštní, až ageismem zavánějící, ale je to právě naopak. Faliraki je totiž často označováno jako centrum zábavy pro mladé. Je plné nočních klubů, je symbolem ruchu a hluku. Přesto se ho není třeba bát a je možné ho směle označit za letovisko vhodné pro všechny věkové kategorie, včetně té nejvyšší. Faliraki je totiž místem neuvěřitelných kontrastů.

Jeho největší výhodou je, že je blízko hlavního města ostrova, Rhodosu. A to je jeden z největších skvostů Středomoří, který by si žádný turista neměl nechat ujít. Starobylé město obklopené hradbami se dá procházet znovu a znovu a člověk stále žasne. Nakonec do něj během dovolené jede několikrát a odjíždí s přesvědčením, že se musí jednou vrátit. Kdo se někdy večer a v noci starou částí Rhodosu toulal, ví, o čem je řeč. Z Faliraki trvá cesta autobusem do Rhodosu kolem dvaceti minut. Autobus z něj jede co dvacet minut, cesta stojí dvě eura čtyřicet centů. Zastávek je ve Faliraki několik, takže každý si může najít tu, kterou má nejblíže svému ubytování. Kdo přebývá v centru Faliraki, blízko náměstíčka, například ve studiu Thalassa, kam Češi často jezdí, má autobus téměř před domem. Takže se není nutno vysilovat dlouhou chůzí na zastávky, což se v některých letoviscích stává, a člověk má pak více síly na prozkoumávání hlavního města. Mimochodem, pokud do autobusu nastoupí starší člověk a mladí turisté mu neuvolní automaticky sedadlo, velmi často se stává, že jim řecký řidič prostě vyhubuje a přikáže, aby se postavili. Ano, Řekové mají k věku velkou úctu a projevuje se to tam v různých praktických situacích.

A teď to podstatné. Faliraki je několik kilometrů dlouhé a je třeba si dobře vybrat, ve které jeho částí se turista ubytuje. Kdo má rád klid a řeckou atmosféru, měl by směřovat co nejdál od jeho začátku, bráno tedy směrem od hlavního města Rhodos. Směrem od Rhodosu totiž Faliraki tvoří jen rušná cesta lemovaná obrovskými hotely. Slovo hotel snad ani není výstižné. Jde o chrámy luxusu, nejkoncetrovanější ukázky turistického průmyslu, jaký si jen člověk umí představit. Hotely jsou drahé, obrovské, nelidské. Až děsivé. Záleží však samozřejmě na tom, co člověk preferuje. Kdo má rád perfektní služby a dovolenou si představuje tak, že nevytáhne paty z areálu hotelu, bude spokojen. Před každým hotelem navíc staví autobus do hlavního města, což je nespornou výhodou. Ovšem o nějaké řecké atmosféře tady není řeč. V okolí nejsou taverny, romantické uličky, obchůdky. Není tam nic, jen rušná cesta a půjčovny aut. A také atrakce jako obrovské ruské kolo a areál připomínající Matějskou pouť. Kdo si pod pojmem dovolená v Řecku představuje tiché pláže a vycházky do taverniček, po pár dnech tam propadne depresi.

Právě proto hodně lidí Faliraki odsuzuje jako symbol turistického průmyslu. Jenže se pletou. Faliraki má druhou část. Dál od těchto obrovských komplexů, je stará část pamatující doby, kdy tam ještě bývalo dobře. Sice ji také protíná ta nepříjemná rušná cesta, ale když se z ní odbočí doleva, dostaneme se do centra. To tvoří nevzhledné náměstí s restaurací Mc Donalds. A navazuje na něj ulička plná řvoucích barů, tetovacích salónu a nočních klubů. Fuj, chce se říct na první pohled. Ano, toto je tvář Faliraki, kterou vyhledávají mladí lidé z celého světa. V noci to tu duní, pulsuje, neóny blikají. Jenže stačí sejít pár kroků a ocitneme se na pláži, která nemá konkurenci. Z pohledu lidí, kteří se chtějí skvěle okoupat, těžko lepší místo najít. Pláž je široká, písečná. Moře neuvěřitelně klidné a mělké. Ideální pro děti i pro starší seniory, kteří si už netroufnou na sestupování po kluzkých kamenech. Tady si přijde na své i člověk, který je neplavec nebo se vody bojí. Je tu část plná atrakcí jako jsou různá pohybovadla po vodě, ale dál, směrem na jih, už nic zavánějícího turistickým průmyslem nenajdeme. Faliraki se tam stáčí do zálivu, který je lemován malými bistry a tavernami. Podél nich vede obyčejný dřevěný chodníček přes písek, po kterém dojdeme až k molu, u kterého je malý přístav s kapličkou. Z něj se dá loďkami vyjíždět na řadu výletů. Když se stmívá, přístav je krásně romantickým osvětleným místem. A protože mládež míří do toho rušného centra, z pláže, přístavu a přilehlých hospůdek se stává ráj. Ukázka toho, co si mnozí lidé představí pod pojmem dovolená v Řecku.

Hospůdky nejsou přeplněné, jejich obsluha je vlídná a vděčná za každého hosta, který ví, že je lepší se dívat na moře než korzovat v rušné ulici plné nočních klubů. Podvečer toto tiché pobřeží zaplňují zamilované páry a starší lidé. Partičky penzistek různých národností, starší páry. Je tu ticho, romantika, klid. Nikomu nevadí, když si koupíte plechovku piva nebo láhev vína, usednete na lehátko na vyprázdněné pláži a uděláte se noční piknik. Nepřijde žádný hlídač z taverny, nikdo vás nevyhodí. Lidé tu rybaří, koukají na obrovské tiché moře, sní. Tam je dobře a proto je vhodné zařadit Faliraki do seznamu míst vhodných pro dovolenou pro starší a pokročilé turisty, kteří vědí, co chtějí.

Do Faliraki jezdí spousta cestovních kanceláří a dají se tam sehnat pobyty od deseti tisích v jednoduchých apartmánech bez stravy až po místa luxusních hotelích, které přijdou klidně na padesát tisíc na osobu na týden. To jsou ovšem ty hrůzostrašné příšery kolem rušné cesty, takže pozor na ně. Právě ve Faliraki totiž platí více než kde jinde, že co hodně stojí, nemusí být to nejlepší. Na úplně opačné straně, na konci, ještě za přístavem, se pak nacházejí jednoduchá studia. Ta jsou ideální pro ty, kdo hledají opravdu klid. Je však třeba počítat s tím, že mnohé, kteřé české cestovky nabízejí, jsou u druhé pláže zvané Kathara Bay a ta se od centrální pláže Faliraki trochu liší. Ve vodě jsou tady občas kameny. Takže plavání už není tak úplně ideální. Ale kdo si zajde ještě kousek dál, objeví nádherné opuštěné plážičky, které končí až nudistickou pláží. Kdo se vydá směrem do centra, je to k přístavu tak pět minut cesty po pobřeží a je na té ideální písčité pláži. Ovšem je třeba počítat, že z této části Faliraki už je trochu dál do centra, tedy na autobusové zastávky, takže by tady ubytování měli volit lidé, kterým chůze nedělá problém. V této části nabízejí české cestovní kanceláře například studia Elpida či Meropi. Ta jsou ideální pro lidi, kteří od dovolené očekávají opravdu klid.

Každopádně je Faliraki místo, které je při výběru dovolené dobré předem na internetu pečlivě prozkoumat a nechat si poradit, kde přesně vybrané ubytování leží. Předejdeme tak zklamání, že jsme třeba sice v luxusním hotelu, ale v jeho okolí není nic. Nebo naopak v pěkném studiu, do kterého ale doléhá hluk z diskoték. Ovšem, když si pak člověk vybere to pravé místečko, bude na Faliraki rád vzpomínat. Jednak kvůli blízkosti hlavního města, jednak kvůli pohodovému koupání bez vln a velkých větrů. A kdo objeví kouzlo večerů a nocí na pobřeží v jeho části u starého malého přístavu, bude se tam vracet.

Samozřejmě, že je na ostrově Rhodos mnohem více letovisek. Ale Faliraki je vhodné právě z toho důvodu, že z něj dá dobře vyrážet do dalších míst ostrova a zvládnou to i lidé starší či zdravotně handikapovaní. Autobusy jezdí na řecké poměry na čas, do výletních loděk se tam nastupuje na řecké poměry také snadno, přímo z mola a není třeba se brodit vodou a lézt po schůdcích. Taveren a bufetů je tam bezpočet a kdo nedává přednost v hotelu zaplacené stravě, hravě si něco uvaří poměrně dobře vybavených apartmánech s kuchyňskými kouty. Faliraki tedy rozhodně není místem jen pro mladé.

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%