Obléknou vás ženy v  nouzi
FOTO: http://metrazdesign.cz

Obléknou vás ženy v nouzi

3. 5. 2018
V Rámci sociálního projektu nazvaného Metráž mají možnost ženy bez domova a v nouzi šít různé modely a dělat módní doplňky. Mohou se zapojit již při návrhu, mohou daný model vytvořit a také ho mohou prodávat. Koupí těchto výrobků tak každý z nás může pomoci dobré věci. O podrobnosti jsme požádali šéfku projektu Metráž Kateřinu Jungovou.
 
Kdo a kdy dostal nápad založit firmu Metráž?
Metráž jsem založila společně se svou dlouholetou kamarádkou a designerkou Luckou Kutálkovou, která vlastní českou módní značku Leeda. Někdy v roce 2014 jsem si byla u ní něco koupit v butiku a ona mi vyprávěla, že se chce pustit do spolupráce s nějakým výchovným zařízenim pro dívky, které se dopustily různých prohřešků. Já v té době pracovala v nízkoprahu pro mladé lidi v Naději, kde jsem vedla dramatické a dramaterapeutické dílny, a říkala jsem si, že bych ráda udělala něco pro holky na ulici, protože jsem vnímala, že jsou v menšině a potýkají se se spoustou z toho plynoucích potíží. A tak jsme se s Lucií o našich záměrech pobavily a došly k závěru, že bychom to mohly zkusit společně. A tak vznikla Metráž. 
 
Váš projekt si klade za cíl pomoci sociálně vyloučeným ženám a dát jim pocit potřebnosti. Můžete popsat, kde a jak získáváte tyto ženy?
Je to různé, občas chodíme na nábory do různých nízkoprahových center pro sociálně znevýhodněné lidi, někdy se nám ženy ozvou samy na základě např. článku v novinách. Někdy naše stávající spolupracovnice přivedou své kamarádky nebo známé.
 
Spolupracujete s českými návrhářkami na přípravě jednotlivých kolekcí. Čemu dávají tyto autorky přednost?

Ano, spolupracujeme s českými designery, to je základní princip Metráže. Chceme, aby naše produkty byly kvalitní a konkurenceschopné. Každá designérka, s níž jsme dosud spolupracovali, byla jiná - svým pojetím módy i svým zaměřením. Jana Mikešová se věnuje pletené módě. Adéla Fejtková je šperkařka. Monika Drápalová často navrhuje modely z vlastní metráže s originálním vzorem, Lucie Kutálková ráda pracuje s úpletem a krystalovými kameny, ale řekla bych, že se ve spolupráci s námi všechny soustředily na to, aby tvořivý potenciál a vnitřní svět žen z naší dílny přenesly do produktů, které pro nás navrhly a které pak ženy spoluvytvářely a vyrábějí.

Co všechno kromě oděvů nabízíte zájemcům o zboží firmy Metráž?
Kromě oděvů vyrábíme a prodáváme šperky stříbrné i bižuterní a doplňky. Často pracujeme se zbytky a odpadními surovinami, které přetváříme v kvalitní designové produkty a tim se snažíme byt ekologičtí a pracovat v intencich tzv. slow fashion. Na obzoru je také naše další kolekce Metráž Home, v níž bychom chtěli jednak zpracovat osobni téma mnoha žen z naší dílny (tím je bezdomovectví) a také rozšířit náš sortiment na výrobky pro domov - jako jsou třeba polštáře, přehozy, porcelán, stínidla na lampy, ale take knížky s příběhy, které ženy z naší dílny napíší a vy si je pak doma pod lampou s polštářem pod zády budete moct přečíst.

Pracujete s českými materiály. Kterým dáváte přednost?
Ano, na tom si zakládáme, a jak už jsem zmínila výše, rádi a často využíváme zbytky, přebytky a odpady - to, co by se vyhodilo. Ale vždy dbáme na kvalitu a kvalitní zpracování našich produktů, což není vždy jednoduché.

Který z vašich výrobků má v poslední době největší úspěch?
Největší ohlas má teď nová kolekce, kterou jsme vytvořili se známou českou designerkou Monikou Drápalovou. Jmenuje se Metráž + Monika Drápalová a jsou to šaty - košilové z viskózy a balonové z kepru a teď se ještě došívají crop topy také z kepru. Ženy s Monikou během měsíce a půl kreslily a malovaly, až nakonec vznikla velká malba, kterou jsme nechali přetisknout na textilní metráž, z níž jsme kolekci ušili. Našimi stabilními bestsellery jsou pak klipy Exclusive a Splendide, které se dají nosit jednak jako praktická i pěkná pomůcka k sepnutí oblečení nebo jako náramek. Právě tato víceúčelovost zákazniky baví.

 

Božena Hažová

 
 



 
 



 
móda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.