Několik pravidel a tipů, jak chránit svůj majetek
Ilustrační foto: ingimage.com

Několik pravidel a tipů, jak chránit svůj majetek

7. 5. 2018

Ke klidnému stáří určitě patří i ochrana majetku a zdraví. Podle policejních statistik patří senioři vedle dětí, žen a handicapovaných spoluobčanů k nejohroženějším skupinám obyvatelstva. Často a poměrně snadno se stávají oběťmi majetkové či násilné trestné činnosti.

Beznaděj však není na místě. U všech potenciálních obětí trestné činnosti je nutné dodržovat určitá pravidla bezpečného chování. Ta pak poskytnou a zaručí pocit bezpečí i v pokročilejším věku.

Opatrnost znamená též prevence

Majetek seniorů často představuje byt, jeho zařízení, úspory, případně rekreační chata, chalupa, na kterou již odjíždějí v dubnu a vracejí se zpět na podzim. Někdy stačí ke snížení kriminality jen všímavost a vzájemná výpomoc mezi sousedy nebo dodržování domluvených opatření (včasné nahlášení události, vybírání schránky a pravidelné kontroly bytu, uzamykání domovních dveří).

Další opatření, která mohou hodně pomoci, jsou např.:

- Nechlubit se svými majetkovými poměry, zvláště před neznámými osobami.
- Při odjezdu z místa bydliště nezatahovat rolety a žaluzie, nevypínat přívod elektřiny.
- Není-li k dispozici spolehlivá osoba, je možno využít elektronické spínací zařízení, které podle časového nastavení rozsvítí světla, zapne rozhlasový přijímač, televizi apod. Jde opět o vytvoření zdání, že v bytě je přítomen majitel.
- Poraďte se s odborníky, zda je váš byt či rodinný domek dobře zabezpečený.
- Nikdy neotvírejte dveře vašeho bytu automaticky, nevíte-li, kdo je za nimi. Dobré je využívat panoramatické kukátko.
- Další možností je bezpečnostní řetízek nebo dveřní zastavovač.
- Do bytu dovolte vstoupit pouze osobám, kterým důvěřujete.
- Nepřechovávejte doma více peněz v hotovosti. Cenné věci uschovávejte v bezpečnostní schránce nejbližší banky.
- Doklady, klíče od bytu a další cennosti nenechávejte nikdy bez dozoru. Neodkládejte je s oděvem v šatně, u lékaře, na úřadech apod.

Pro případ, že bude váš byt přesto vykraden, je vhodné mít zadokumentovány cenné věci, sepsána výrobní čísla. Tyto informace pomohou policii v pátrání a pojišťovnám při likvidaci pojistné události.

Mechanika - základ každého zabezpečení

I ten nejlepší zabezpečovací systém je k ničemu, když jsou majitelé nedbalí. Pootevřená okna a větrací okénka jsou pro bytaře přímo lákadlem. I v noci, když jsme doma, by měly být všechny venkovní nebo bytové dveře zamčeny na dva západy, nevyjímaje balkonové dveře. Nejzranitelnější místo bytu představují vstupní dveře (okna a prosklené plochy především v přízemí). Ve starší zástavbě převládají dřevěné dveře včetně dřevěných zárubní, a to buď jedno, či dvoukřídlé. Přestože na první pohled vypadají zdánlivě masivně, pro zloděje, pokud nejsou opatřeny některými z mechanických zábranných prostředků, jsou jen malou překážkou. V novostavbách se setkáme s dveřmi v ocelových zárubních, avšak kvalita a prostupnost dveří bez dostatečných přídavných prvků vyjde nastejno jako v případě dveří dřevěných.

Z mechanických zábranných prostředků je třeba uvést zejména:

- Bezpečnostní štít a profilovou cylindrickou vložku (chrání před odvrtáním, roztržením, vyhmatáním planžetou).
- Zadlabávací zámek s prvky pasivní bezpečnosti (odolný proti odvrtání, pojistka při rozlomení vložky automaticky zablokuje vysunutou závoru, speciální protiplech).
- Vrchní přídavný zámek (zdvojuje bezpečnost vstupních dveří, vložku nelze rozlomit, vyhmatat).
- Dveřní závoru příčnou a celoplošnou (chrání před násilným vyražením, vysazením a vyháčkováním vstupních dveří).
- Doplňková zařízení (přídavné kódové kování, pojistka dveřních závěsů, zábrana proti vysazení, pojistný řetízek, panoramatické kukátko, dveřní zastavovač a zástrčka apod.).
- Zodolnění zárubní (zamezení roztáhnutí).
- Bezpečnostní dveře (kombinace předchozího, doplněno o kvalitní oplechované, vyztužené až po pancéřované dveře). Různé typy mříží.

Neznámý je za dveřmi
Do zabezpečeného bytu nesmíte pouštět každého, kdo zazvoní. Může jít o různé podivné existence nabízející pochybné zboží a služby, příslušníky nejrůznějších náboženských seskupení a sekt, ale i o tzv. „tipaře“ převlečené či vydávající se za montéry nebo jiné pracovníky provádějící odečty plynu a elektřiny nebo pracovníky sociálních či finančních služeb.

V některých městech České republiky zřídily městské úřady bezplatné telefonní linky, kde si mohou senioři ověřit jméno a poslání neznámého návštěvníka. Než otevřete dveře, vždy si zjistěte, kdo za nimi stojí. Dobré je využívat chráněný průzor (panoramatické kukátko), který má úhel záběru dvě stě stupňů a umožní vidět i postavu skrčenou těsně u dveří. Jinou možností je využití bezpečnostního řetízku, dveřního zastavovače anebo vymezovače štěrbiny s kovovým ramenem. Vše slouží pouze k pootevření dveří při předání pošty nebo rozhovoru s neznámou osobou. Moderní technika v různých aplikacích nabízí využití domácího videotelefonu s elektromechanickým ovládáním vstupních dveří (např. u rodinných domků, nové bytové výstavbě).

Vždy mějte na paměti: Opatrnost se vyplácí!

 

domácnost
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.