Sýrové roládky na jedno zakousnutí
FOTO: autorka

Sýrové roládky na jedno zakousnutí

8. 5. 2018

Na talíři působí efektně a výborně chutnají. Sýrové roládkové jednohubky, stejně jako nivové trubičky, nechybějí na „jiříkovských“ rautech. Vaření je umění. A studená kuchyně stojí na vrcholu této pyramidy. 

Chceme-li tvořit dílka studené kuchyně, která by se stala ozdobou svátečního pohoštění, potřebujeme nejen šikovné ruce, ale především představivost, preciznost a hravost.

Základem oblíbenosti sýrových roládek je jemná, nevtíravá chuť máslové pomazánky, která dává plně vyniknout chuti náplně. Odborníci z hradišťské hotelové školy poněkud varují před zlepšovákem, jakým jsou rolády připravované z krájeného sýra, jehož plátky se v troubě rozloží na pečícím papíru a po roztavení se plní stejně jako v prvním případě.

Plátky nikdy nevytvoří celistvou hmotu, náznaky spojů zůstávají a mohou nás zradit. Pokud si připravujeme sýrovou roládu třeba doma k večeři, taková vada na kráse moc nevadí, ale v případě, že se se sýrovou roládkou chceme blýsknout na sváteční tabuli, je vhodnější zvolit postup klasický. Budoucí kuchařky a kuchaři se tedy v hradišťské hotelové škole učí roládu poctivou. Po chvilce úsilí ze sýrové hmoty postupně rozválí tři pláty, které studentka natírá máslovou pomazánkou a druhá připravuje náplně – jahody, zelené olivy plněné červenými papričkami a černé olivy. První roláda je ze zelených oliv, náplň budoucí kuchařka pod dohledem učitelky pečlivě poklade po tu hranu plátu, která zůstane uprostřed roládky. Na olivy přijde vrstva pomazánky, aby roládka pěkně držela tvar, a už se roluje: opatrně, ale pevně. Stejným způsobem vzniká roládka s jahodami, tu s černými olivami doplní na povrchu pomazánky vrstvička černého kaviáru.

Roládky se nechají dobře vychladit, nejlépe do druhého dne a potom se krájí na úhledné jednohubky. I na vaší hostině potom vyniknout stejně působivě jako na „jiříkovském“ rautu v uherskobrodském muzeu, kde jsme je s dalšími dobrotami pro inspiraci nafotili. Bezva finta: pro milovníky ostrých chutí můžeme sýrovou roládku naplnit nakládanými feferonkami.

Recept
150 g sýru eidam 45% vcelku, 100 g másla, jemný tavený sýr dle chuti, mírně osolíme

Sýr eidam dáme do mikrotenového sáčku, vytěsníme vzduch, dobře zavážeme a ponoříme do vařící vody. Mírně vaříme zhruba 5 - 6 minut, až se nám hmota zcela rozpustí a je vláčná. Smícháme změklé máslo a jemný tavený sýr a mírně osolíme. Z roztaveného sýra vyválíme asi 15 cm široký plát, který potřeme máslovo-sýrovou pomazánkou a na okraj, který zůstane ve středu roládky, klademe ingredience – zelené či černé olivy, jahody, hroznové víno, ořechy, záleží na chuti. Pro milovníky ostrých chutí můžeme plnit nakládanými feferonkami. Náplň ještě překryjeme vrstvou pomazánky a zarolujeme. Dáme ztuhnout do chladna. Pokud jsme zvolili různé náplně, vznikne pestrá paleta lákavých sýrových jednohubek.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.