„Šup šup“ jahodový dortík
FOTO: autorka

„Šup šup“ jahodový dortík

15. 5. 2018

Z jahod můžeme připravovat nepřeberné množství dobrot. Každá hospodyňka jistě má ten svůj osvědčený recept. Recept Šup šup jahodový dortík vznikl čirou náhodou. V ledničce zůstala nevyužitá láhev jahodového jogurtového nápoje a objemu cca 300 ml. Do jeho konzumace se nikomu nechtělo, vylít obsah byla škoda.

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitaminů C, B, E a organických kyselin, které působí v prevenci nádorových chorob. Obsahují lehce stravitelnou vlákninu. Z minerálních látek je v jahodách zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody.  Obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce. (zdroj Wikipedie).

Když zapracuje kuchařská múza
Upekla jsem klasický piškotový korpus. Poté jsem smíchala jogurtový nápoj s vanilkovým pudinkem. Do uvařené hmoty po částečném vychladnutí vmíchala jahody nakrájené na kousky. Uvařenou hmotu navršila na korpus potřený jahodovým džemem. Ozdobila kousky jahod, lístky máty a hoblinkami kokosu. Jen se po dortíku zaprášilo. A proč mu od té doby doma říkáme Šup šup? Protože je šup, šup hotový a šup, šup snědený.

Recept na malou dortovou formu
Ingredience: jahody, 3 vejce, 125 g moučkového nebo pískového cukru, 110 g hrubé mouky, jahodový džem, jogurtový nebo jiný mléčný zakysaný ovocný nápoj, 1 vanilkový pudink, hoblinky kokosu, lístky máty, tuk na vymazání formy, strouhanka nebo kokosová moučka,

Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny, postupně vmícháme žloutky a šleháme, až hmota zbělí. Opatrně vmícháme mouku a těsto vlijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané dortové formy. Pečeme na 160 st. C dorůžova. Do jogurtového nápoje dobře zašleháme pudinkový prášek, až se netvoří žádné hrudky, vaříme do zhoustnutí a po chvíli vmícháme nakrájené kousky jahod. Upečený korpus po vychladnutí potřeme jahodovým džemem, navršíme pudinkovou hmotu a dáme dobře vychladit. Poté opatrně odejmeme boční díl formy a dort dozdobíme a podáváme.

Tip: Mlsouni si dortík mohou dochutit ušlehanou smetanou.

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.