Výstava: Jmenuji se Robert Vano
FOTO: autorka

Výstava: Jmenuji se Robert Vano

18. 5. 2018

Jmenuji se Robert Vano – to je název komorní výstavy uměleckého fotografa s americkým pasem, slovenským původem a českým domovem. Najdete ji v pražské Leica Gallery nedaleko Václavského náměstí.

Tahle výstava není pro cudného a stydlivého člověka. Sedmdesátiletý Robert Vano překvapuje svou otevřeností a upřímností a to prostřednictvím aktů a portrétů na černobílých fotkách, fotografie ukazují jeho homosexualitu, občas objektiv zamíří do krajiny a dá nahlédnout do míst, kde žil. Jeho příběh je strhující, plný odvahy a ideálů, a když pak uznávaného fotografa potkáte naživo, překvapí vás svou skromností a laskavostí.

Narodil se na Slovensku v Nových Zámcích maďarským rodičům. Brzy poznal, že se mu za zavřenou železnou oponou bude žít těžko. Měl spoustu snů, které se sem nehodily, a homosexualita nebyla vítaná. Odjel na dovolenou do Jugoslávie a přes Itálii se dostal do Spojených států. Tady začínal jako kadeřník, vizážista a postupně se se stal asistentem slavných módních fotografů. Nikdy to moc neplánoval, ale práce ho bavila tak, že postupně začal sám fotit. A „profotil“ se až na přední stránky časopisů o módě jako Cosmopolitan, Harper's Bazaar či Vogue. Ty už mnoho let udávají směr módě a fotit pro ně je snem mnoha začínajících fotografů. Před objektivem mu stály slavné hvězdy, modelky – ten výčet by byl nekonečný, potkal největší ikony světového šoubyznysu. Za prací jezdil po celém světě – do New Yorku, Paříže i Milána.

A po pádu železné opony také do Prahy, jejímuž kouzlu znovu propadl. Až do roku 2003 pracoval jako umělecký ředitel v českém vydání časopisu Elle a poté do roku 2009 jako kreativní ředitel v agentuře Czechoslovak models. Dnes je na volné noze.

Na Robertovi Vanovi je také zajímavé, že zcela nepropadl digitální fotografii jako jeho kolegové. Dodnes rád fotí na klasický film a používá také už málo používanou techniku platinotypie (na papír se nanese vrstva platiny zkombinované se solemi železa, který se exponuje a vyvolá, odstín obrazu je neutrální až šedočerný, bohatý na detaily a šedou škálu s výbornou kresbou ve stínech).

Výstava potrvá do 17. června. 

výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%