Foodfestivaly včera a dnes
FOTO: archiv autora

Foodfestivaly včera a dnes

27. 5. 2018

V roce 1997 vyšel první průvodce českými restauracemi Gurmán. O deset let později se konal první ročník Prague Food Festivalu (PFF). S hlavní myšlenkou „… nabídnout vysokou gastronomii za přijatelnou cenu a zanechat unikátní kulturní zážitek“ byl odvážným, ale zajímavým činem.

I když ne docela, v rámci možného nechal nahlédnout do segmentu vysoké gastronomie. Dnes už víme, co znamená unikátní zážitek z restaurace, totiž komplex prožitků od vstupu po zaplacení. Tohle neumí a nemůže nabídnout žádný festival. Nicméně myšlenka autora PFF se setkala s velkým zájmem a přiblížila mlsným hodně z toho, co zážitková gastronomie znamená.

„Fesťáky“ vstoupily do našeho života a pevně se tam zabydlely. Ač to není nic levného je jich stále více, a jejich počet roste. Rozšířily se i do regionů, a zatímco v metropoli jejich původní myšlenka dá se říci bledne, na oblastech se těší monstróznímu zájmu. Což by bylo dobře, osvěta v jídle je u nás stále více zapotřebí, kdyby…

Někteří pořadatelé akci zpolitizují, jiní se snaží zvolit neotřelé, byť druhořadé téma. Roli také hraje fakt, že některé persony, které v Praze už tolik „netáhnou“, se mimo ni stále těší extrémnímu zájmu. Co to všechno znamená? Původní záměr „otce festivalů“ se vytrácí. V poměru restaurací ke stánkům se vším možným nejen od jídla, restaurace a s nimi i vysoká gastronomie jasně prohrává. Mnohdy navíc s naprostými nonsensy, které nabízejí neuvěřitelné – a těžko poživatelné kombinace.

Je to svým způsobem logické, ke stánku s burgery nebo do fastfoodu si zajdete vždy. S kulinarií tomu tak není. I když některé události v životě si to zaslouží. Pokud si tedy odmyslíme všechny ony pseudofestivaly, ať jakkoliv úspěšné, nezbude jich vlastně až tolik těch, které základní myšlenku stále udržují.

Krom Prague Food Festivalu, jakkoliv už zrůzněného, přesto však stále sdělného, si dovolím vám nabídnout dva další. Zajímavou cestou se vydali v Mikulově při Mikulov Gourmet Festivalu. Otevřou kuchyně tamních restaurací kuchařům velkých jmen a ti připraví mimořádná menu. Z úplně jiného konce šli na věc ve Velkých Karlovicích. Na asi čtyřkilometrové cestě kopcem mezi dvěma hotely narazíte na desítky stánků, restaurací i prodejních míst se stovkami dobrot všeho druhu. Spíš možná trochu jarmark, ale nezastíraný a v tom nejlepším slova smyslu. Je potěšující, že tu mají své věrné návštěvníky, jejichž počet zvolna, ale přece jen roste.

 

Milan Ballík

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%