Trpí váš pes v horku? Chlaďte jej vodou, ale nestříhejte
Ilustrační foto: pixabay.com

Trpí váš pes v horku? Chlaďte jej vodou, ale nestříhejte

30. 5. 2018

Teplé počasí přináší nástrahy nejen lidem, ale i jejich čtyřnohým miláčkům. Tady je několik tipů, jak chránit psa proti horku a na cestách.

Ostříhat či neostříhat

Logicky se může zdát, že ostříhaný pes snáší letní vedra lépe než ten dlouhosrstý. Opak je ale pravdou. Delší chlupy naopak v létě pomáhají pejska ochlazovat, „držet ve stínu“ a udržovat tepelnou regulaci těla. Pokud pejska ostříháte úplně nakrátko, může hrozit rychlé přehřátí, úpal nebo dokonce i poničená kůže od sluníčka. Psy naháče natírejte krémy s vysokým UV faktorem.

Správná životospráva

„Pokud v létě krmíte pouze suchými granulemi, měl by mít pes opravdu dostatečné zásoby vody, protože samotné granule obsahují málo vody a je pak potřeba vodu v dostatečné míře dodat. Krmení si vždy rozvrhněte tak, aby byl po něm pes minimálně hodinu v klidu, protože jinak mohou hrozit žaludeční komplikace, říká Martin Pučálka, dlouholetý výrobce a prodejce psích krmiv. Pokud jdete se psem na delší procházku, vezměte mu s sebou speciální cestovní lahve, takže bude mít neustálý příjem vody a nemusí pít z nečistých kaluží. V létě také kontrolujte kvalitu psích konzerv. V horku se mohou rychleji kazit.

Jak správně ochladit

Psi nemají potní žlázy, ochlazují tím, že zrychleně dýchají a vyplazují přitom jazyk. V extrémních horkách není dobré chodit se psem na přímé sluníčko. Dopoledne nechte psa jen tak ve stínu rychle proběhnout na krátkých procházkách, delší venčení si nechte k večerním hodinám. Doma psa nechávejte v dobře větraných prostorech s dostatkem čerstvé vody. Vyvarujte se ale ledové vody, která může spíše uškodit než osvěžit. Nemáte-li možnost pejska ochladit pomoci vykoupání ve vodě, umyjte mu vlažnou vodou alespoň tlamu a tlapky. Pro velmi náchylné psy na teplo existují také speciální chladící vesty.

Koupání v přírodě

Oblíbenou letní činností pejska je koupání ve volné přírodě nebo v moři. Psa se nebojte do vody pustit, ale dejte pozor, aby se šel koupat tam, kde je bezpečný vstup do vody. Dejte pozor na kamenité dno. Na tom by se pejsek mohl nebezpečně zaklínit packu. Koupání je lepší v pozdějších odpoledních hodinách, protože samotné plavání je pro psy opravdu vyčerpávající činnost a na přímém sluníčku by se mohli rychle unavit.

„Pokud se s pejsky koupete v moři, dejte pozor, aby vodu nepili. Slaná voda má projímavé účinky a pejsek by tak mohl mít nehezké žaludeční problémy,“ dodává Martin Pučálka.

Důležité pravidlo: Psa nikdy neházejte do vody. Z šoku by se mohl utopit.

Bezpečná jízda autem

Léto je také doba častých výletů autem. Dlouhé cesty mohou být pro psa velmi náročné. Nezapomínejte proto dělat častější zastávky, aby se mohl proběhnout. Před cestou psa důkladně vyvenčete. Klimatizaci v autě nastavte tak aby nebyl rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou více jak 7° C. Psa nedávejte na přední sedačku. Nejlépe do zadního prostoru ohraničeného mříži nebo na zadní sedačku. Používejte speciální postroje pro psy nebo cestovní fixační přepravky.

pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%