Odhalit se nebo ne? Jak řeší horké dny starší dámy?
Ilustrační foto: ingimage.com

Odhalit se nebo ne? Jak řeší horké dny starší dámy?

31. 5. 2018

S příchodem teplého počasí řeší mnoho starších dam stejný problém: Nakolik se hodí odhalit těla, když jdeme po ulici, na nákupy, do práce? Můžeme si dovolit výstřihy, holá ramena, paže?

A jaká má být ta správná délka sukně? Co kalhoty? Kraťasy, tříčtvrteční kalhoty nebo se od určitého věku hodí výhradně nohavice dlouhé, protože nohy už nejsou to, co bývaly?

Jedna pětačtyřicátnice vypadá na všech fotkách z dovolené u moře jako arabská žena zahalená v burce. Na pláži se pohybuje zásadně zabalená do volného tmavého oblečení, které sundává až těsně před vstupem do vody a pak se do něj zase hned halí. "V mém věku se už přece nehodí vystavovat tělo," tvrdí, přestože má pěknou postavu.

Jedna sedmdesátnice nosí v létě trička s velkými výstřihy, odhalené ruce a úzké kalhoty těsně pod kolena. "Nechápu, proč bych měla měnit styl oblečení, který nosím celý život. Nerozumím řečem, že se od určitého věku něco nehodí. Kdo má právo to určovat?" říká.

Ano, zvolili jsme jako příklad dámy, které jsou obě trochu extrémistky. Ale dobře vyjadřují náš vztah k problému, který nazýváme výrazem "míra odhalení." Někdy se jim zabývala snad každá dáma, která překročila padesátku.

Je nesmysl pařit se v horkém počasí v oblečení upnutém ke krku, punčocháčích a dlouhé sukni jen proto, že existují poučky pravící, že dáma vyššího věku by prostě nikdy neměla na veřejnosti ukazovat holé nohy. Stejně tak je nesmyslné žít v přesvědčení, že nám ve vyšším věku sluší to, co nám slušelo ve třiceti. Sedmdesátiletá nožka je prostě jiná než nožka třicetiletá. Když se nám na lýtku vytvořila výrazná křečová žíla, je určitě lepší zvolit takovou délku kalhot či sukně, která ji zakrývá. Přístup "no a co, nosila jsem kraťasy celý život, tak je budu nosit pořád," je sice odvážný, ale ve výsledku na okolí dotyčná nemusí působit jako svobodomyslná žena, ale naopak jako někdo, komu nezáleží na tom, jak vypadá.

Četné diskuse dam na toto téma nasvědčují, že se jedná o velký a ošemetný problém. Stačí si poslechnout řeči v obchodech s oblečením: Kdyby byl ten výstřih menší, vzala bych si to. Nejsou ty kalhoty na mě moc krátké? Neměla bych mít delší rukáv, když mám na pažích kůži jako stará pradlena?

Co na to návrháři?

Módní návrháři a stylisté se shodují na několika pravidlech, jejichž dodržování nám může nejistotu při volbě míry odhalení, pomoci vyřešit.

Ve vyšším věku bychom měly zapomenout na úzká takzvaná špagetová ramínka. Zkrátka, tílko s tenkými ramínky – šňůrkami nám nesluší. Protože když pod ním máme podprsenku, vyčuhují i její ramínka. Přestože tuto kombinaci některé mladé dívky nosí, je to prostě jeden z největších módních prohřešků. A nevzít si pod tílko podprsenku, to by ženu vyššího věku snad ani nemělo napadnout. Takže, když si na léto pořídíme tričko, zásadně by mělo mít krátký nebo tříčtvrteční rukávek, ne pouze ramínka. Na takové patří sáčko či lehká košile. Přiznejme si, že málokterá žena má od určitého věku tak pěknou pleť na zádech a pažích, že je třeba se jí chlubit a vystavovat ji.

Výstřihů se naopak nebojme. Mnoho žen žije v přesvědčení, že od určitého věku je třeba halit se až ke krku. Je to škoda, protože dnes jsou k mání tak kvalitní podprsenky, které dokáží vykouzlit pěkný dekolt v každém věku. Nemluvíme o tom, že je třeba si vyzvednout ňadra kdesi pod bradu a vzít si obrovský výstřih, to ne. Ale zpevněné poprsí a pár otevřených knoflíčků u košile či tričko s kulatým středně velkým výstřihem, rozhodně v létě působí více šik než oblečení upnuté až ke krku.

Klidně na boso

Punčocháče a ponožky nejsou nutné. Zapomeňme na poučky, že se nehodí chodit na boso. Příliš esteticky nepůsobí, když máme bosou nohu, neupravené nehty, zhrublou kůži na patách a to všechno vystavujeme v páskových sandálech bez paty a špičky. Stačí se rozhlédnout v autobusech, tramvajích či metru a je jasné, že pohled na takové nohy je málokdy příjemný. Mnohem elegantnějším řešením je pořídit si na horké dny lehké baleríny nebo lodičky na nízkém podpatku. Není vůbec žádný módní prohřešek nosit takové boty na holou nohu, naopak, kalhoty ke kotníkům a baleríny na boso působí v létě mladistvě, jsou pohodlné a navíc se v nich skryje noha, která třeba už nevypadá nejlépe. Protože, přiznejme si, právě nohy jsou často tou částí těla, o kterou moc nedbáme. A právě v létě je to pak hodně vidět. Ale pařit se kvůli tomu v silonových podkolenkách je nesmysl.

Sluší mi to?

Platí následující: Oblečení by nám mělo slušet, mělo by podpořit to, co je na nás hezké a potlačit to, co se na nás přírodě příliš nepovedlo. Ve vyšším věku to platí dvojnásob. Při rozhodování, v čem vyrazit do města v teplém letním dni, se tedy nesnažme najít odpověď na otázku: Hodí se to v mém věku? Hledejme odpověď na otázku: Sluší mi to? Skryje to ty části těla, které už nejsou moc obdivuhodné? Zvýrazní to naopak to, co je na mě hezké?

Kdo si umí na toto odpověďět, je zpravidla dobře oblečený vždy a je úplně jedno, jestli je mu dvacet nebo šedesát.

móda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.