Přírodní aspirin: Tužebník jilmový
ilustrační foto: Wikimedia Commons

Přírodní aspirin: Tužebník jilmový

12. 6. 2018

Při toulkách přírodou jste všichni určitě viděli rostlinu, kterou leckdo považuje za plevel. Vždyť roste skoro všude. U řek i potoků, na loukách, i v podmáčenných lužních lesích. Ovšem za plevel je považována zcela neprávem!

Není sice moc krásná, ale je užitečná. K léčebným účinkům se sbírá kvetoucí nať i květ. Její listy obsahují salicyláty.  Jsou to látky, pro které se rostlině přezdívá přírodní aspirin.

Čaj z kvetoucí natě se používá při problémech s ledvinami i močovými cestami. A také dobře podporuje trávení.

A tinktura z květů pomáhá zmírnit žaludeční nevolnost a slouží jako podpůrná léčba při žaludečních vředech. Má silné antibakteriální účinky.

Mast proto vyrážkám a svědění 
Balení bílé vazelíny nebo domácího škvařeného sádla necháme v teple trochu povolit. Pak vmícháme asi hrst nasekané sušené kvetoucí natě tužebníku. Můžeme přidat i několik samostatných květů. Dobře promícháme a necháme několik dní odležet. Pak používáme na potírání problematických míst.

Limonáda 
Sebereme 40-50 čerstvých květů a zalijeme je 2 litry vody. Krátce povaříme, odstavíme z ohně a necháme asi půl hodiny vyluhovat. Pak tekutinu přecedíme a rozmícháme v ní 150 GŘ medu. Slijeme do lahviček a podáváme ředěné  vodou s několika plátky citrónu a lístky meduňky. Je velmi osvěžující. Limonáda je chutná a napomáhá detoxikaci a pročištění organizmu.

Čaj pro zdravé ledviny 
Sušený květ tužebníku smícháme s květem rdesna ptačího a kokošky pastuší tobolky(vše ve stejném poměru).Rozdrolíme a 5 až 6 lžiček směsi vhodíme do 500 ml vroucí vody. Necháme vařit 15 až 20 minut, poté odstavíme a necháme vyluhovat do zchladnutí. Přecedíme a pijeme 2x denně při potížích s ledvinami.

S využitím zdroje: Zelená lékárna

 

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.