Jak přežít horko v bytě? Tady je několik praktických rad
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak přežít horko v bytě? Tady je několik praktických rad

7. 6. 2018

Pro obyvatele paneláků jsou tyto horké dny doslova zničující. Existují však triky, kterými lze teplotu v bytě udržovat alespoň v přijatelné mezi. Tady jsou.

Vodní rozprašovač
Dobrým pomocníkem může být obyčejný vodní rozprašovač na kytky. Ve velkých vedrech je dobré kropit kytky jednou i dvakrát denně. Květiny dokáží udržovat v rozpáleném bytě alespoň minimální vlhkost. Rozprašovačem je pak možné zvlhčovat i vzduch v bytě, tedy rozprášit vodu v prostoru. Ideální je pak rozprašovačem zchladit žaluzie. Právě vnitřní žaluzie, zvláště na jižních oknech, bývají rozpálené až na teplotu 70-80 stupňů a i poté, co sluníčko zaleze, sálá ze žaluzií značné množství tepla, které byt ohřívá. Proto je dobré žaluzie zchladit rozprašovačem anebo vlhkým hadrem.

Prostěradla do oken
Slunečním paprskům zabráníte průchod do bytu tím, že na venkovní stranu oken pověsíte plachtu či prostěradlo. Jednoduše přetáhnete okno zvenčí prostěradlem, jeho okraje pak samotným oknem přivřete dovnitř. Velká část sluneční energie plachta či prostěradlo zachytí. Vaši sousedé se sice budou divit, co že vám to na oknech visí, ale když jim vysvětlíte, o co jde, trik si rádi vyzkoušejí také.

Větrání
Důležité je v době vysokých teplot správné větrání. Ideální je mít venkovní a i vnitřní teploměr a sledovat teplotu venku a uvnitř místnosti. Dokud je venku teplota vyšší než doma, nechte okna zavřená. Teprve ve večerních hodinách, když se venku ochladí a teplota je nižší než ta v bytě, otevřete okna dokořán a byt vyvětrejte. Stejně tak sledujte teplotu ráno, až slunce ohřeje venku vzduch tak, že teplota venkovní se vyrovná teplotě v bytě, okna zavřete.

Srolujte koberce
Máte-li na dřevěné, plovoucí podlaze nebo dlažbě koberce, srolujte je. Teplotu v mistnosti tím sice nesnížíte, ale chůze po studené dlažbě přispěje k pocitu částečného ochlazení. Stejně tak je dobré dát pryč koberečky v koupelně, na chodbě, toaletě.

V parném horku nevařte
V tropických dnech je dobré připravovat si taková jídla, která při přípravě nebudou ohřívat vzduch v bytě. Především není vhodné pouštět troubu a péct třeba koláče či kuře. Každé otevření trouby znamená, že se do prostoru dostane poměrně velké množství tepla, které může teplotu v bytě zvednout o stupeň či dva. Stejné je to s horkou vodou v hrnci či teplem z fritovacího hrnce. Když už potřebujete jídlo ohřát, je lepší použít mikrovlnnou troubu.

Osprchujte se vlažnou či studenou vodou
Bydlíte-li v podkrovním bytě, kde není kvalitní izolace ani klimatizace a teplota v místnosti přesahuje třicítku, ochlaďte tělo vlažnou či studenou vodou. Ostatně, otužování je zdravé, a to nejen v horkých dnech.

byt počasí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%