Zapomeňte na levanduli. Je tu šalvěj
Ilustrační foto: pinterest.com a youtube.com

Zapomeňte na levanduli. Je tu šalvěj

18. 6. 2018

V poslední době je velmi módní levandule. Zaplavila zahrady, její motivy se objevují jako dekorace na nádobí, na prostírání, na látkách. Stejně zajímavá, ne-li zajímavější je však šalvěj. Zdá se, že levanduli šlape na paty.

Výrazně fialové trsy. Ostřejší, sytější barvy, než má levandule. Dlouho kvete. Je odolná, daří se jí i v suchu. Lépe snáší mrazy. To jsou plusy, kterými šalvěj rozhodně dosud tolik oblíbenou levanduli překonává.

Nechejme teď stranou skutečnost, že obě tyto rostliny jsou oblíbené kvůli svým léčivým účinkům. Věnujme se teď jen a jen jejich dekorativní roli. Jsou totiž obě krásné, ale šalvěj je rozhodně krásnější. V poslední době se začíná v českých zahradách zase objevovat ve větším množství. Zahradníci hlásí, že je po ní čím dál větší poptávka. Často je nyní vysazována i jako dekorace v městských parcích. A nezajímavé jistě není to, že na mnoha nádherných snímcích z Provance, tedy na těch neuvěřitelných fotografiích s fialovými lány, ve skutečnosti mnohdy není levandule, jak si myslíme, ale právě šalvěj. Je zkrátka fotogeničtější.

Takže, pokud někdo bude přemýšlet, čím oživit svou zahradu, je dobré o této poněkud zapomenuté rostlině vědět. Právě jede svou velkou jízdu na vrchol oblíbenosti a v jejím případě je to jen dobře.

 

Hana Charvátová

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.