Zapomeňte na levanduli. Je tu šalvěj
Ilustrační foto: pinterest.com a youtube.com

Zapomeňte na levanduli. Je tu šalvěj

18. 6. 2018

V poslední době je velmi módní levandule. Zaplavila zahrady, její motivy se objevují jako dekorace na nádobí, na prostírání, na látkách. Stejně zajímavá, ne-li zajímavější je však šalvěj. Zdá se, že levanduli šlape na paty.

Výrazně fialové trsy. Ostřejší, sytější barvy, než má levandule. Dlouho kvete. Je odolná, daří se jí i v suchu. Lépe snáší mrazy. To jsou plusy, kterými šalvěj rozhodně dosud tolik oblíbenou levanduli překonává.

Nechejme teď stranou skutečnost, že obě tyto rostliny jsou oblíbené kvůli svým léčivým účinkům. Věnujme se teď jen a jen jejich dekorativní roli. Jsou totiž obě krásné, ale šalvěj je rozhodně krásnější. V poslední době se začíná v českých zahradách zase objevovat ve větším množství. Zahradníci hlásí, že je po ní čím dál větší poptávka. Často je nyní vysazována i jako dekorace v městských parcích. A nezajímavé jistě není to, že na mnoha nádherných snímcích z Provance, tedy na těch neuvěřitelných fotografiích s fialovými lány, ve skutečnosti mnohdy není levandule, jak si myslíme, ale právě šalvěj. Je zkrátka fotogeničtější.

Takže, pokud někdo bude přemýšlet, čím oživit svou zahradu, je dobré o této poněkud zapomenuté rostlině vědět. Právě jede svou velkou jízdu na vrchol oblíbenosti a v jejím případě je to jen dobře.

 

Hana Charvátová

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Právě středomořské květeně se na mé zahradě daří.Dnes jsem zase stříhala tvořila voničky z levandule, šalvěj odkvétá na záhonu a po odkvëtu ji ostříhám , pokládám na ochranu před plži mezi cukety..
Margita Melegova
Mam salvej v byte na kvetinove stene, je u nas pokusnym novackem stejne jako citronovy tymian, cekam jestli porostou.
Zdenka Jírová
Před lety jsem si koupila na trhu sazeničku šalvěje. Měla jsem ji v květináči na balkoně, ale moc se jí nedařilo. Dala jsem ji dceři na zahrádku. Po roce jsem tam přijela a ohromil mne krásný, nádherně kvetoucí keř. Ptala jsem se, co to je. No přece ta tvoje šalvěj, řekla dcera. Tak mám každoročně postaráno o prostředek ke kloktání v zimě, pokud začnete kloktat včas, určitě zabere. Mám to vyzkoušené.
Jana Šenbergerová
Levandule se mi líbí, ale její vůně mi není příjemná. Šalvějí teď kloktám, a i když mi také nevoní, pomáhá.
Marie Doušová
Mám na zahrádce šalvěj , krásně kvete a je opravdu dekorativní a je nenáročná.
Blanka Macháčková
Obě kvetou krásně, ale levandule krásně voní, což se o šalvěji říci nedá. (Alespoň já to tak CÍTÍM).
Zuzana Pivcová
Na trzích jsou k mání celé levandulové stánky, kde jsou drahé dekorační a kosmetické výrobky, dovezené většinou z Francie. Šalvěj mám spojenou s dětstvím, kdy nám ji maminka dávala ke kloktání při zánětech v krku. Tady ty fialové koberce jsou krásné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.