„Raketa“ je vynález pro příjemné vaření i stolování
FOTO: autorka

„Raketa“ je vynález pro příjemné vaření i stolování

26. 6. 2018

Seznamme se s vařením, které je aktuální zejména v čase prázdnin, kdy k nám častěji než jindy míří potomci a další návštěvy z větších či menších vzdáleností. A to je potom povídání a povídání, které nemá konce. 

Není proto škoda zavřít se v kuchyni a strávit nad hrnci a kastroly půlku dne?

Jistě, tradiční kuchyně se od babiček a také některých dědečků čeká, ale co takhle připravit překvapení, které nám přinese hned několik výhod? Navařeno bude rychle, podávat budeme výtečná masíčka, jimiž nepohrdnou ani jedinci držící dietu, a co je hlavní, bude čas na zmíněné povídání. Toto všechno nám umožňují stolní elektrické raclette grily.

Na rozdíl od zahradního grilování na dřevěném uhlí, si na nich upečeme maso zdravě, s minimem tuku a navíc můžeme v případě nepříznivého počasí grilovat i doma a třeba dokonce v parádním obýváku. Jednoduchá racletta není nijak velkou investicí, a věřte, že výsledek stojí za to. K obědu či večeři dáme na stůl misku s naloženými kousky masa a zeleniny. Zapneme gril, slabě potřeme kvalitním olejem, a pak už si každý „vaří“ sám. Stolovník si upraví maso podle své libosti, čas plyne pomalu a stolování se příjemně protáhne, dokud je co péct. Jako příloha jsou skvělé zapékané brambory se sýrem, které si také peče z připravené směsi každý sám. A když se po obědě či večeři všichni kolem stolu zapojí na umývání nádobí, nemá takové hodování chybu. Hospodyňka nepadá únavou a všichni jsou spokojeni.

Recept

Co budeme potřebovat:
Různé druhy masa vhodných na grilování (výtečná je krkovička nebo kuřecí stehenní řízky), počítáme asi 200 g syrového masa na osobu, grilovací koření - i v tomto případě platí pravidlo „každý máme jinou chuť“ - někdo tedy použije hotovou směs, jiný čerstvé či sušené bylinky, další má vlastní „zaručený“ recept na úžasnou marinádu či  upřednostní vlastní chuť masa a spokojí se pouze s pepřem a solí. Neobejdeme se však bez kvalitního olivového nebo jiného rostlinného oleje a samozřejmě také soli.

Zapékané brambory (čtyři porce):
1 kg brambor, 200 g nivy (může být i více), kelímek smetany nebo bílého jogurtu, jarní cibulka nebo pažitka. Maso nakrájíme na menší kousky, mírně naklepeme, obalíme v grilovacím koření a oleji, dáme do misky nebo mikrotenového sáčku a necháme do druhého dne uležet. V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a na hrubším struhadle nastrouháme do misky. Pak přidáme rozdrobenou nivu či jiný aromatický sýr, smetanu nebo bílý jogurt a nakrájenou jarní cibulku či pažitku. Podle chuti směs dosolíme.

S drobným časovým předstihem rozpálíme raclette gril, pečící plochu mírně potřeme olejem, svoláme rodinu a začínáme péct. Každý si opéká na dobře rozpáleném grilu maso sám a stejně tak se „zásobuje“ zapékanými brambůrkami, které se pečou pod grilem ve speciálních lopatkách, jež rovněž mírně vymažeme olejem. Chuť výtečně doplní okořeněné grilované plátky mladé cukety či papriky. A protože se věnujeme letnímu vaření, nezapomeneme na svěží zeleninový salát. Pokud s námi budou jíst děti, je třeba při stolování dbát zvýšené opatrnosti!

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.