Svojanov: zapomenutý hrad u Poličky
FOTO: commons.wikimedia.org

Svojanov: zapomenutý hrad u Poličky

29. 6. 2018

Chránil obchodní stezku mezi Litomyšlí a Brnem a nechal ho postavit ve 13. století český král Přemysl Otakar II. Patří mezi nejdůležitější české hrady, přesto Svojanov u Poličky nepatří mezi nejnavštěvovanější. A je to škoda.

Skrývá se za mohutnou hradbou, jejíž zeď místy dosahuje až osmi metrů a díky hlubokým a neprostupným lesům nad údolím řeky Křetinky není téměř odnikud vidět. Stoupá se k němu úzkou asfaltkou a až téměř nahoře se z lesa vyloupne rozlehlý hrad, směs gotiky s empírem, tedy středověku s 19. stoletím. 

Ještě Karel IV. si ho pořádně cenil. Svojanov ve svém zákoníku Majestas\ Carolina zařadil mezi 11 nejvýznamnějších českých hradů, které neměly být nikdy prodány nebo zastaveny.  

Račte vstoupit
Správa hradu nabízí tři okruhy. První seznamuje návštěvníky s životem ve 2. polovině 19. století a vede do interiérových prostor empírového paláce. Všechny komnaty jsou zařízeny stylovým inventářem. Nechybí v nich ani nejrůznější doplňky každodenního života, bohaté textilní dekorace či kuriozity. Druhý okruh vede do tajemných gotických sklepení, seznamuje návštěvníky s právem útrpným a nakonec jim dá nahlédnout do unikátního domu zbrojnošů.

Uvidíte zde dobové zbroje, brnění či zbraně. Raritou je kroužková košile sestavená z 16 000 kroužků. Součástí prohlídky je i středověká mučírna - se skřipcem, klecí pro nepoctivé obchodníky či pouliční děvy, je tu také rumpál nebo pranýř. Třetí okruh představuje venkovní prostory hradu – seznamuje návštěvníky s empírovou budovou a dalšími zajímavostmi. Nad vstupní budovou se například tyčí zdivo renesančního paláce Trčků z Lípy, na němž si můžete povšimnout i fragmentů psaníčkových sgrafit, obnovených v roce 2010. Za prozkoumání stojí i okolí hradu.

Nejkrásnější výhled je ovšem z hradní věže - hlásky. Vypadá pohádkově - nejedno dítě uvěří, že právě zde se píchla o trn do prstu Šípková Růženka. Na hradě je v současné době k vidění několik výstav - Stálá výstava obrazů Aloise Živného, který na hradě od padesátých let žil a pracoval jako kastelán, 750 let města Poličky, je tu také expozice výšivek Petry Totuškové.

Chovejte se ale obezřetně. Na hradě totiž straší. Z jednoho výklenku každou noc vychází tajemná postava malého děvčátka, jež zde prý kdysi tragicky zahynulo... 

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%