Křečkování. Psychická porucha, kterou trpí nejen starší lidé
Ilustrační foto: ingimage.com

Křečkování. Psychická porucha, kterou trpí nejen starší lidé

8. 7. 2018

Když někdo odmítá vyhazovat staré nefunkční věci a zavaluje svou domácnost stále dalším harampádím, říká se o něm, že je podivín. Jenže psychiatři tuto vlastnost nově zařadili na seznam duševních poruch. A pojmenovali ji výstižným názvem křečkování.

Křečkování se věnují lidé mladí i staří, ale faktem je, že s přibývajícími roky se neochota, čas od času něco vyhodit, projevuje častěji. Snad každý zná někoho, kdo má doma mixér, který nefunguje deset let, v garáží hromady drátů a šroubků, které nikdy nepoužije, nebo ve skříni kupu polorozpadlých bot, které si nikdy neobuje. "Proč to nevyhodíš?" říkají děti. A my odpovídáme: "Já nevím, třeba se budou ještě hodit. Je mi to líto. Jé, tyhle boty jsem měla na dovolené v Jugoslávii v roce 1978, podívej, pořád jsou pěkné."

Zahraniční literatura má pro toto chování název hoarding. Psychologové mluví o kompulsivním hromadění. A nově jej považují za formu psychické poruchy. To, že ji zařadili na seznam psychických nemocí, vzbudilo velký rozruch a o hromadění věcí se nyní na internetu vedou čilé diskuse.

Hromadění nebo jen nepořádek?

Kde je hranice mezi nepořádkem a hromaděním, které naznačuje, že jeho pachatel není duševně v pořádku? "Abnormalita často vzniká z normality," míní psycholožka Zdeňka Sládečková. "Podobné nemoci se často delší dobu neprojevují a dají o sobě vědět v souvislosti s jinými problémy: se stárnutím, s pocitem osamělosti, úzkostmi, depresemi."

Takže je celkem pravděpodobné, že čtyřicetiletý pán, který má garáž plnou nepojízdných kol, starých židlí a rozebraných televizorů, může mít v sedmdesáti velký problém. Třeba bude harampádím zavalena už nejen jeho garáž, ale i byt nebo celý dům. Podobných příběhů je známo spousta.

"Znám rodinu, která je nešťastná, protože babička má ve sklepě šest set zavařenin," vypráví psychoterapeutka Kateřina Novotná. "Vyrábí stále další, ty staré se kazí a ona je odmítá vyhodit. Rodina se kvůli tomu hádá, ale babička je přesvědčena, že to činí pro jejich dobro. To je ukázka, kdy už nejde o nepořádek, ale o problém," vysvětluje.

Do poradny, ale jak?

Psychologové se shodují, že dostat takového hromadiče do poradny je věc takřka nemožná. Průvodním jevem této poruchy totiž je, že si ji nemocný odmítá přiznat. A přiznejme si, že hranice mezi tím, kdy jde o normální binec a kdy problém, je velmi tenká. Navíc si položme otázku: Kdo vlastně má právo říkat tomu druhému, kolik a jaké věci má mít ve svém domově? Když někdo chce mít obývací pokoj zavalený starým nábytkem, nefunkčními spotřebiči a v tom ještě žít s dvanácti kočkami, je to přece jeho právo, byť to okolí připadá divné.

Ano, křečkování je zapeklitý problém, ale častější, než si možná myslíme. Američtí psychiatři tvrdí, že se týká okolo dvaceti procent populace. Tím jsou mínění všichni lidé, kteří mají doma něco, o čem vědí, že už to rozhodně potřebovat nebudou, ale nedovedou se toho zbavit. Ať už jde o stovky zavařenin, konzerv, botů, ale třeba i knih, starých nepoužitelných magnetofonových kazet, prostě čehokoliv. U dvou až pěti procent z nich se pak jedná o duševní poruchu. A pozor, často jde o lidi starší pětašedesáti let.

Sběratelé nebo hromadiči?

Nepleťme si však hromadiče se sběrateli. Psychologové mají mezi nimi jasný předěl. Sběratel hromadí věci systematicky, hodně o nich ví, zajímá se o ně, má je rád. Křečkař hromadí věci beze smyslu. Dělá mu dobře, že je má doma, ale vlastně se tam o ně dál nezajímá.

Takže, až nám zase jednou bude líto něco vyhodit – něco, co nám zabírá místo, práší se na to a už to řadu let nefunguje – vzpomeňme si, že křečkování je už v seznamu nemocí. A také na fakt, že abnormalita vzniká z normality.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%