Zlepšit se v plavání se dá v každém věku
Ilustrační foto: ingimage.com

Zlepšit se v plavání se dá v každém věku

10. 7. 2018

Voda. Průhledná bazénová. Přírodní tmavá. Slaná. Stojatá. Tekoucí. Voda v jakékoliv podobě baví všechny věkové kategorie. Jak na plavání v seniorském věku, na co si dát pozor i co seniorům udělá dobře?

“Stále vám někdo tvrdí, že neumíte plavat? Je vám 60+ a cítíte se ve vodě skvěle? Jsou dvě možnosti. Buď máte chuť se svým stylem plaveckého způsobu něco udělat. Pak se poohlédněte po trenérovi a dopřejte si pár lekcí, kdy se budete pravděpodobně zaměřovat především na správné dýchaní do vody a na souhru mezi dýcháním a jednotlivými plaveckými záběry.

Druhé řešení je, že plavte tak, jak jste zvyklí a častěji jednotlivé uplavané bazény prokládejte cvičením a protahováním u stěny bazénu. Pomohou i jednoduché nádechy a výdechy do vody u stěny bazénu. Můžete buď v horizontální poloze, ale dobře uděláte i při vertikálním postoji,” říká Štěpánka Štrougalová, odbornice na výuku plavání z Baby Clubu Juklík. A upozorňuje i na další zajímavý jev: “Je všeobecně známo, že pokud se plave s hlavou nad vodní hladinou - známé jako “plave jako paní Radová”, dochází k přetěžování krční páteře.

Leckdo takového poloplavce kritizuje a dovolí si konstatovat, že si spíš ubližuje než pomáhá. Ale  na druhou stranu, většinou tak plavou lidé jenom pár bazénů, pak se zastaví, různě se u kraje protahují, poskakují, pohrávají si s vodou. A už to samo o sobě je perfektní cvičení,” říká Štěpánka

Štrougalová a přidává několik rad pro seniory, kteří plavou, nebo by chtěli plavat rádi:
- Městské části podporují seniory a snaží se pro ně domluvit aktivity v blízkosti jejich bydliště.
- Prostudujte, zda vaše pojišťovna proplácí vstupné na bazén.
- Většina bazénů nabízí výhodnější vstupné pro seniory, či mají dokonce vymezenou dráhu či čas pro starší spoluobčany.
- Je samozřejmostí, že kde je voda, tam podlaha i přes protiskluzovou úpravu může klouzat!
- Opatrně také ve sprchách, kde použití mýdel a šamponů tvoří podlahu ještě klouzavější.
- Z bezpečnostních důvodů jsou doporučovány, pro pohyb kolem bazénu a i ve sprchách i na toaletách, gumové boty k bazénu určené.
- Buďte opatrní při vstupování do bazénu: ne všechny schůdky jsou pro starší lidi přizpůsobené. Ale určitě stojí za ty krásné chvilky ve vodě těch pár schodů bezpečně zdolat a pak si užívat.

Tajný tip:
“Najdou se i organizace, které nabízejí aqua-aerobic. Výhoda je, pokud jsou lekce nabízeny v mělčích bazénech cca 120 cm. Cvičící se pak cítí bezpečně, a mohou si plně užívat cvičení a při jakýchkoliv zdravotních problémech (které často neumožňují cvičení na suchu) mohou využít vodu jako prostředek, který nadlehčuje a klouby a svalový aparát nejsou tak zatěžovány.”

Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%