Jak Češi objevili před sto lety Chorvatsko
Chorvatské moře máme pod kůží. Foto: Pixabay.com

Jak Češi objevili před sto lety Chorvatsko

12. 7. 2018

Češi Chorvatsko milují, Jadranu se také přezdívá „české moře“. Loni tam zamířilo přes 800 tisíc našinců a jezdíme tam už téměř sto let. V Chorvatsku jsme totiž byli prvními turisty.

Místní nám s oblibou říkají, že „Jadran máme hluboko pod kůží“. A je to tak. Už za první republiky se do Chorvatska vypravovali vlaky, první mezinárodní linka, která kdy přistála na letišti v Dubrovníku, letěla na trase Praha-Vídeň-Záhřeb-Dubrovník. Opatijská riviéra, Makarská, ostrovy Brač, Krk, město Split - tam všude byli Češi dovolenkovými průkopníky.

Není náhodou, že ve spoustě měst stál hotel Praha: jako například na ostrově Brač, ve městečku Kupari u Dubrovníku, v Makarské, v Supetaru nebo ve městě Krk na stejnojmenném ostrově. Tam vyrostl také český hotel Ludmila. Tím ale české stopy na jednom z nejbližších ostrovů z Česka nekončí. První organizovanou skupinu turistů sem přivezl před více než sto lety český novinář Emil Geistlich. První lékařkou na ostrově byla Zdenka Čermáková, která je zde pohřbená a v muzeu v Bašce je jí věnována jedna místnost. A pak je tu ještě značení Klubu českých turistů. Začíná nahoře nad Baškou, kde se od rozcestníku rozbíhají žlutě i modře značené cesty. 

Také prvními turisty na poloostrově Pelješac byli ve dvacátých letech minulého století studenti z Brna. Prý s oblibou hráli s místními kluky fotbal. To ovšem nebyl náš jediný fotbalový počin. Znáte slavný klub Hajduk Split? V Praze v meziválečném období studovalo mnoho dětí bohatých Chorvatů a v hospodě U Fleků nad sklenicí piva klub založili. První klubový míč prý „přijel“ právě z Prahy. Když si ve Splitu otevřete telefonní seznam, najdete tam několik Nováků. Jejich potomci už dnes ani nevědí, že se jedná o české příjmení.

Dubrovník maloval Antonín Slavíček a jezdil sem režírovat Jiří Mencl. Ve vnitrozemské Slavonii stavěl na začátku minulého století architekt Antonín Slavíček. U Vukovaru založil koncern Baťa osadu Borovo, první boty se zde začaly vyrábět v roce 1932.

Chorvaté také často během rozhovorů připomínají fakt, že jsme na "svůj" Jadran nezanevřeli ani v devadesátých letech v době balkánských válek. Každopádně jsme pak byli první, kdo se na chorvatské pláže vrátil. Ostatně podobně tomu bylo i po druhé světové válce. A jací jsme turisté? Chorvati říkají, že velmi zvídaví. Rádi si sice poležíme na pláži, ale nenecháme si ujít pěkný hrad, starobylé městečko, muzeum ani národní park. A už dávno nejsme paštikáři.

Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%