Jak Češi objevili před sto lety Chorvatsko
Chorvatské moře máme pod kůží. Foto: Pixabay.com

Jak Češi objevili před sto lety Chorvatsko

12. 7. 2018

Češi Chorvatsko milují, Jadranu se také přezdívá „české moře“. Loni tam zamířilo přes 800 tisíc našinců a jezdíme tam už téměř sto let. V Chorvatsku jsme totiž byli prvními turisty.

Místní nám s oblibou říkají, že „Jadran máme hluboko pod kůží“. A je to tak. Už za první republiky se do Chorvatska vypravovali vlaky, první mezinárodní linka, která kdy přistála na letišti v Dubrovníku, letěla na trase Praha-Vídeň-Záhřeb-Dubrovník. Opatijská riviéra, Makarská, ostrovy Brač, Krk, město Split - tam všude byli Češi dovolenkovými průkopníky.

Není náhodou, že ve spoustě měst stál hotel Praha: jako například na ostrově Brač, ve městečku Kupari u Dubrovníku, v Makarské, v Supetaru nebo ve městě Krk na stejnojmenném ostrově. Tam vyrostl také český hotel Ludmila. Tím ale české stopy na jednom z nejbližších ostrovů z Česka nekončí. První organizovanou skupinu turistů sem přivezl před více než sto lety český novinář Emil Geistlich. První lékařkou na ostrově byla Zdenka Čermáková, která je zde pohřbená a v muzeu v Bašce je jí věnována jedna místnost. A pak je tu ještě značení Klubu českých turistů. Začíná nahoře nad Baškou, kde se od rozcestníku rozbíhají žlutě i modře značené cesty. 

Také prvními turisty na poloostrově Pelješac byli ve dvacátých letech minulého století studenti z Brna. Prý s oblibou hráli s místními kluky fotbal. To ovšem nebyl náš jediný fotbalový počin. Znáte slavný klub Hajduk Split? V Praze v meziválečném období studovalo mnoho dětí bohatých Chorvatů a v hospodě U Fleků nad sklenicí piva klub založili. První klubový míč prý „přijel“ právě z Prahy. Když si ve Splitu otevřete telefonní seznam, najdete tam několik Nováků. Jejich potomci už dnes ani nevědí, že se jedná o české příjmení.

Dubrovník maloval Antonín Slavíček a jezdil sem režírovat Jiří Mencl. Ve vnitrozemské Slavonii stavěl na začátku minulého století architekt Antonín Slavíček. U Vukovaru založil koncern Baťa osadu Borovo, první boty se zde začaly vyrábět v roce 1932.

Chorvaté také často během rozhovorů připomínají fakt, že jsme na "svůj" Jadran nezanevřeli ani v devadesátých letech v době balkánských válek. Každopádně jsme pak byli první, kdo se na chorvatské pláže vrátil. Ostatně podobně tomu bylo i po druhé světové válce. A jací jsme turisté? Chorvati říkají, že velmi zvídaví. Rádi si sice poležíme na pláži, ale nenecháme si ujít pěkný hrad, starobylé městečko, muzeum ani národní park. A už dávno nejsme paštikáři.

Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Nováková
Jsem napůl CHorvatka, pobývám tam hodně času a mohu říci, že CHorvati nemají Čechy vůbec rádi. Ani pro ně nic nedělají. Nejlépe aby jim zaplatili, ráno vypadli večer se vrátili a nejlépe odjeli o 3 dny dříve. Věřte oni si Vás opravdu jako hostů neváží, je to jen přetvářka. Mají názor, my máme sluníčko, co by chtěli víc?
Dana Puchalská
To objevení je asi tajné. Hodně tajné.
Jitka Chodorová
I já to tak cítím, nedám na Chorvatsko dopustit, a to nejen kvůli moři, které je samozřejmě prioritní, pochybuji, že moji předci byli průkopníky v této zemi, ale já se tam vždy cítila dobře, i když se tam pravděpodobně už nikdy nepodívám, a to díky zdravotnímu stavu mého manžela, ale i mému. Přeji všem, kteří tam letos pojedou, ať si to ve zdraví a pohodě užijí, a prosím, pozdravujte ode mě moře, ale i celou tu nádhernou zemi. Děkuji.
ivana kosťunová
Ale jak jsme vlastně to Chorvatsko objevili ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.