Pozor na výměnu peněz a  platby při zahraniční dovolené
ilustrační foto: pixabay.com

Pozor na výměnu peněz a platby při zahraniční dovolené

15. 7. 2018

Při výběru dovolené v zahraničí věnujeme hodně pozornosti destinaci, ubytování, stravě, dopravnímu prostředku, a samozřejmě také vhodnému oblečení. Řešíme otázku léků, případně očkování, různých druhů pojištění. Ne všichni však s dostatečným předstihem řeší otázku financí během pobytu.

Po našem vstupu do Evropské unie a po zavedení jednotné evropské měny, třebaže se nás jako domácí platidlo zatím netýká, se zdá situace v oblasti financování značně zjednodušená. Není to ale jednoznačné, proto je dobře se pokusit už předem o hladký průběh dovolené i po této stránce. Jen tak se můžeme alespoň ve většině případů vyvarovat nepříjemných překvapení přímo během dovolené v cizí zemi nebo i po návratu domů při kontrole bankovních účtů.

Hlavní otázky asi jsou: Je lepší vybírat cizí měnu z bankomatu (máme na mysli členské státy EU) nebo měnit peníze ve směnárnách? A na co si dávat pozor při placení?

Použití bankomatů
Pouze s platební kartou si v mnoha případech nevystačíte, i když se jedná o turisticky navštěvovaná místa - orientální tržiště, malé kavárničky nebo parkovací automaty. Proto je důležité mít s sebou pro jistotu vždy i hotovost. Jinak jsou ale platby kartou výhodné, protože v zahraničních obchodech neúčtují banky poplatky a měnu přepočítávají devízovým kurzem pro bezhotovostní platby, který je výhodnější než valutový kurz ve směnárnách. Není-li jiná možnost, vyberte si valuty z bankomatu. Snad se nedostanete do situace obdobné té na Kypru před několika lety, kdy bankomaty zely prázdnotou.
Výběr v zahraničí bývá zpoplatněn jedním nebo dvěma procenty, avšak některé banky si navíc účtují fixní poplatky, které se mohou vyšplhat i na několik set korun. 

Nákup peněz před cestou
Je to nejspolehlivější způsob, jak mít po příjezdu na dovolenou už od začátku po ruce dostatek financí, např. na zaplacení fakultativních výletů nebo k najmutí si auta. Naše banky a směnárny uvádějí vždy viditelně své kurzy pro nákup a prodej valut, pro nás především eura. Je dobré si kurzy porovnat dopředu, protože se mohou v řádu stokorun lišit. Problém je však s nákupem některých "exotických" měn, které u nás běžně neseženete (viz Maroko, Tunis, Egypt, ale i Albánie a další). Právě tak vám v těchto zemích nevymění české koruny. V takovém případě nakupte nejlépe eura, případně dolary, a ty pak směňte až na místě.

Kde v cizí destinaci měnit peníze
Není dobré ukvapeně měnit peníze okamžitě na letišti (jako to ostatně dělají cizí turisté i u nás) nebo na turisticky atraktivních místech, kde bývají kurzy nejméně výhodné. Doporučuje se alespoň pro začátek, než se vyznáme v hodnotě místní měny, zajít pro valuty do banky. Ta si sice naúčtuje poplatek, ale vyhnete se nebezpečí turisticky silně nevýhodných kurzů v různých pofidérních směnárnách, např. v rámci soukromých obchodů. A už vůbec neberte "zaručeně nejvýhodnější " nabídky místních mužů na ulici, při kterých určitě hezky proděláte.

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.