Pozor na výměnu peněz a  platby při zahraniční dovolené
ilustrační foto: pixabay.com

Pozor na výměnu peněz a platby při zahraniční dovolené

15. 7. 2018

Při výběru dovolené v zahraničí věnujeme hodně pozornosti destinaci, ubytování, stravě, dopravnímu prostředku, a samozřejmě také vhodnému oblečení. Řešíme otázku léků, případně očkování, různých druhů pojištění. Ne všichni však s dostatečným předstihem řeší otázku financí během pobytu.

Po našem vstupu do Evropské unie a po zavedení jednotné evropské měny, třebaže se nás jako domácí platidlo zatím netýká, se zdá situace v oblasti financování značně zjednodušená. Není to ale jednoznačné, proto je dobře se pokusit už předem o hladký průběh dovolené i po této stránce. Jen tak se můžeme alespoň ve většině případů vyvarovat nepříjemných překvapení přímo během dovolené v cizí zemi nebo i po návratu domů při kontrole bankovních účtů.

Hlavní otázky asi jsou: Je lepší vybírat cizí měnu z bankomatu (máme na mysli členské státy EU) nebo měnit peníze ve směnárnách? A na co si dávat pozor při placení?

Použití bankomatů
Pouze s platební kartou si v mnoha případech nevystačíte, i když se jedná o turisticky navštěvovaná místa - orientální tržiště, malé kavárničky nebo parkovací automaty. Proto je důležité mít s sebou pro jistotu vždy i hotovost. Jinak jsou ale platby kartou výhodné, protože v zahraničních obchodech neúčtují banky poplatky a měnu přepočítávají devízovým kurzem pro bezhotovostní platby, který je výhodnější než valutový kurz ve směnárnách. Není-li jiná možnost, vyberte si valuty z bankomatu. Snad se nedostanete do situace obdobné té na Kypru před několika lety, kdy bankomaty zely prázdnotou.
Výběr v zahraničí bývá zpoplatněn jedním nebo dvěma procenty, avšak některé banky si navíc účtují fixní poplatky, které se mohou vyšplhat i na několik set korun. 

Nákup peněz před cestou
Je to nejspolehlivější způsob, jak mít po příjezdu na dovolenou už od začátku po ruce dostatek financí, např. na zaplacení fakultativních výletů nebo k najmutí si auta. Naše banky a směnárny uvádějí vždy viditelně své kurzy pro nákup a prodej valut, pro nás především eura. Je dobré si kurzy porovnat dopředu, protože se mohou v řádu stokorun lišit. Problém je však s nákupem některých "exotických" měn, které u nás běžně neseženete (viz Maroko, Tunis, Egypt, ale i Albánie a další). Právě tak vám v těchto zemích nevymění české koruny. V takovém případě nakupte nejlépe eura, případně dolary, a ty pak směňte až na místě.

Kde v cizí destinaci měnit peníze
Není dobré ukvapeně měnit peníze okamžitě na letišti (jako to ostatně dělají cizí turisté i u nás) nebo na turisticky atraktivních místech, kde bývají kurzy nejméně výhodné. Doporučuje se alespoň pro začátek, než se vyznáme v hodnotě místní měny, zajít pro valuty do banky. Ta si sice naúčtuje poplatek, ale vyhnete se nebezpečí turisticky silně nevýhodných kurzů v různých pofidérních směnárnách, např. v rámci soukromých obchodů. A už vůbec neberte "zaručeně nejvýhodnější " nabídky místních mužů na ulici, při kterých určitě hezky proděláte.

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Kuchta
Základem je, vědět jaké podmínky má moje banka (stačí umět číst). Proto vím, že na kartu Spořky bez problémů vyberu všude, kde má pobočky její matka "Erste". Pro jiné případy mám ještě pár tisíc na účtu EQUA banky, kterou použiju tam kde to jinak nejde. Přítelkyně má Reiffeisenku a tak to má všude bez problémů. Ještě jednou - základním předpokladem je, umět číst.
Zuzana Pivcová
Pokud jsem si v Berlíně nebo v Pafosu na Kypru vybrala eura z bankomatu (mezi bankami byl nepatrný rozdíl), vždy jsem pak doma zjistila, že si banka strhla něco přes 100 Kč.
Marcela Pivcová
Jedu-li někdy (většinou na krátký pobyt) za hranice, beru si již s sebou přiměřenou finanční částku. Poučila jsem se už před lety, když výměna peněz o víkendu v Bavorsku byla téměř neuskutečnitelná. I když dnes už je to zřejmě jiné.
Jarmila Komberec Jakubcová
V Albánii jsem výměnu peněz řešila tak, že jsem si zakoupila v místním obchodě vodu a vrátily mi zbytek peněz v lekách. Jednalo se ale o cca 10EUR. Je dobře při cestě do této destinace mít drobné bankovky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...