Pirátská bitva na jezeře v Úštěku
Foto: autorka

Pirátská bitva na jezeře v Úštěku

17. 7. 2018

Úštěk je malé městečko na severu Čech, dýchající historií. Malé, ale známé a hojně navštěvované. Leží u jezera Chmelař, takového českého moříčka. Je tam výborné koupání, kemp a široká písčitá pláž. A právě na této pláži se s oblibou vyloďují piráti, aby svedli lítý boj s nezvanými uchvatiteli.

A tak právě v sobotu 14. července se v Úštěku na pláži v kempu odehrála jubilejní, už 20. pirátská bitva. Nikdy jsem tam nebyla a ani jsem si nedovedla dost dobře představit, co si mám pod pojmem "pirátská bitva" představit. Ale letos jsme se rozhodli na akci podívat hezky zblízka.  

Naplánována byla tři představení během dne, poslední ve 21 hodin. Mezi tím bylo možné koupání či nákup na dobovém tržišti, i když tu nechyběly ani langoše nebo čínské nudle.

Netušíce, co nás čeká, vyrazili jsme později než jsme měli. To jsme zjistili ve chvíli, kdy jsme auto museli zaparkovat až skoro na druhé straně rybníka. Co mě mrzelo mnohem víc, bylo to, že jsem se nedostala "do první lajny" v prostoru vymezeném pro návštěvníky a bitvu jsem sledovala nahlížejíc různě mezi hlavami těch šťastnějších.

Téměř hodinová bitva měla svůj děj a bylo to podobné, jako kdybyste byli v divadle nebo sledovali výpravný historický film o dobývání, loupení, lásce i nenávisti. Výpravná byla i tato scéna, jíž se zúčastnilo kolem dvou stovek kaskadérů, šermířů i lepých děv. Po jezeře připluly tři pirátské lodě a piráti svedli krutý boj s anglickými uchvatiteli. Sekalo se šavlemi a střílelo o sto šest jak z děl, tak z mušket a bambitek, či jak se ty historické palné zbraně nazývají. Večerní program se odehrával pod nebem plným hvězd, za svitu ohňů a byl obohacen o vystoupení žonglérů a žonglérek s ohněm. Zakončen byl skvělým ohňostrojem.

A nyní se můžete se mnou na jezero do Úštěka podívat prostřednictvím fotek a krátkého videa. A třeba si i naplánovat výlet na příští, už 21. ročník. Dětem (a nejen jim) zaručeně polezou oči z důlků. Já tedy rozhodně příští rok pojedu znovu.

 

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%