Jiří Němec v šedesáti závodí v kulturistice
FOTO: archiv Jiřího Němce

Jiří Němec v šedesáti závodí v kulturistice

28. 7. 2018

Někdo s příchodem šedesátky začne vyhlížet důchodový věk, jiný si užívá úspěchů na vrcholných sportovních kolbištích. Jako Jiří Němec, čerstvý šedesátník, který v Santa Sussaně ve Španělsku na Mistrovství mezinárodní federace IFBB v kategorii masters nad 55 let do 75 kg obsadil vynikající čtvrté místo.

 

Kulturistiku provozuje na amatérské bázi jako svého koníčka. Se sportem začal jako většina kluků u fotbalu. K zásadnímu obratu došlo v době, kdy objevil kouzlo vzpírání. Činka mu hned sedla do ruky, bylo jasné, že toto je ten pravý sport, který chce dělat. Doma v Uherském Hradišti začal chodit do vzpěračského oddílu Slovácké Slavie. Časem se oddíl zaměřil na silový trojboj a nakonec převládla sportovní kulturistika. A v tomto oddíle je dodnes.

Volba životního stylu
A jak dlouho tak asi trvá, než se z obyčejného štíhlého kluka stane dokonalý svalovec? „Cesty jsou různé. Já jsem vždy volil tu pomalou, která ale hodně bolí, vyžaduje hodiny a hodiny tréninku, přesně vyváženou stravu – sázím na tvaroh a kvalitní hovězí maso, no a taky odříkání. Kdo chce dělat kulturistiku, musí si kvůli ní upravit celý životní styl. Například takový bůček, přestože jsem na něm obrazně vyrostl, je pro mě dávno tabu,“ říká Jiří Němec. Standardně tráví v tělocvičně třikrát týdně okolo půldruhé hodiny, před závody je to samozřejmě víc, to trénuje nejméně čtyřikrát týdně a jede takzvaně nadoraz.

Sázka na improvizaci
Kulturistické soutěže mají přesně stanovená pravidla. Volná sestava se cvičí na hudbu po dobu jedné minuty. Na pódiu ji předvádějí pouze kulturisté, kteří postoupili do finále. Této části soutěže totiž předchází takzvané porovnávání, kdy všichni v řadě na vyvolání rozhodčích postupně předvádějí požadované figury, které prokáží kvalitu postavy a samozřejmě také odhalí její případné nedostatky. Jiří Němec je mezi kulturisty i fanoušky kulturistiky znám jako pódiový „šoumen“, při vystoupení baví diváky i sebe. Na rozdíl od jiných nesecvičuje předem připravené choreografie, ale sází na improvizaci. V současné době cvičí na písničku Try zpěvačky Pink. Tato metoda se mu vyplatila i na nedávném mistrovství Evropy. Souhrou náhod nebyla k dispozici jeho hudba, nakonec ji pořadatelé stahovali z internetu, ale stejně pak pustili něco jiného. „Naštěstí jsem se nenechal rozhodit, cvičil jsem jako o život – a bylo z toho čtvrté místo. Jsem známý jako sběratel čtvrtých míst, i když tahle „bramborová medaile“ je hodně cenná,“ vzpomíná na horké chvilky kulturista.

Bez cvičení ani ránu  
Je možné začít s kulturistikou i ve vyšším věku? Jiří Němec si myslí, že ano: „Začít se dá, ale tělo se musí pěkně postupně a pozvolna zatěžovat, abychom si neublížili. Pokud zdraví a tělesná schránka slouží, provozování kulturistiky je vhodnou aktivitou. A není nutné myslet hned na vrcholnou úroveň. Člověk se v tělocvičně výborně odreaguje, snáz překoná i ty případné špatné dny, které v životě každého z nás přicházejí. Cvičení je můj život. Samozřejmě bych se kulturistice tak aktivně nemohl věnovat, nebýt podpory mé manželky Blanky i obou synů,“ dodává na závěr Jiří Němec, kterého kromě jeho sportovních úspěchů provází i pověst vynikajícího odborníka na opravy a montáž gastro zařízení. 

Z vybraných úspěchů:
IFFB Diamond CUP Ostrava 2018 - 2. místo Kulturistika mužů masters nad 50 let Mistrovstvíí Evropy IFBB 2018 – 4. místo masters nad 55 let do 75 kg Mistrovství České republiky 2018 - 1. místo v kulturistice masters od 60 do 64 let Mistrovství České republiky 2017 - 3. místo v kulturistice masters od 50 do 59 let Mistrovství České republiky 2016 - 3. místo v kulturistice masters od 50 do 59 let

Alena Kučerová pro i60

 

 

 

 

sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.