Rebarbora: Využívá se nejen v kuchyni, ale i k léčbě
Ilustrační foto: pixabay.com a archiv autorky

Rebarbora: Využívá se nejen v kuchyni, ale i k léčbě

31. 7. 2018

Všichni  určitě víte, že rebarbora je vynikající v kuchyni. Ale zároveň je rostlinou vhodnou k léčení. Její léčebné účinky doporučovali už lékaři v Číně v r. 2700 př.n.l. Pojmenovali ji Zlatý kořen.

Je to rostlina, která se řadí mezi giganty na zahradě. Dříve patřila i mezi tzv. okrasné. Vždyť jen samotný stvol obalený květy může dorůst do výše cca 2 metrů. V některých zemích roste i divoce. Hlavně v Mongolsku, Číně, Tibetu a na východní Sibiři. Její pěstování začalo v 18.století  Anglii, odkud se rozšířilo po celé Evropě.

Ovšem zelené listové čepele jsou jedovaté. Obsahují mimo jiné kyselinu šťavelovou (je nefrotoxická a akorozivní). Smrtelné následky se datují do doby 1. sv. války, kdy byly doporučovány ke konzumaci. Proto se musí rebarbora vždy tepelně zpracovat. A hlavně nepoužívat nádobí ani jiné kuchyňské náčiní z hliníku. Těhotné a kojící ženy mají zákaz konzumace.

Z rebarbory jsou vynikající kompoty, zavařeniny, studené polévky, ale i náplň do koláčů a ovocných knedlíků.

Využití v léčení 
Dříve se z kořene nakrájeného na kousky vařil čaj, který měl projímavé účinky. V současné době ji předepisuje a doporučuje mnoho lékařů - homeopatů. 

Silně zředěné extrakty jsou doporučovány proti průjmu. Také se pracuje s extrakty z kořene -  jsou využívány při poruchách menstruace, nechutenství, nadýmání i na úpravu potíží při trávení.

Také si můžete připravit odvar, kterým si obarvíte vlasy na zářivě červenou barvu.

150 gramů kořene rebarbory vaříme v 1/2 litru naoslazeného kyselého vína až do odpaření poloviny tekutiny. Získaný koncentrát se vtírá do vlasů stejným způsobem jako barvy zakoupené v drogerii. Jenom s tím rozdílem, že si nejdřív vlasy umyjete. Vlasy se pak nechají uschnout.

Podle kulinářské magie patří rebarbora neboli reveň mezi ingredience lásky.

Přeji nejen dobrou chuť.

S využitím zdroje: Zelená lékárna

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.