Rebarbora: Využívá se nejen v kuchyni, ale i k léčbě
Ilustrační foto: pixabay.com a archiv autorky

Rebarbora: Využívá se nejen v kuchyni, ale i k léčbě

31. 7. 2018

Všichni  určitě víte, že rebarbora je vynikající v kuchyni. Ale zároveň je rostlinou vhodnou k léčení. Její léčebné účinky doporučovali už lékaři v Číně v r. 2700 př.n.l. Pojmenovali ji Zlatý kořen.

Je to rostlina, která se řadí mezi giganty na zahradě. Dříve patřila i mezi tzv. okrasné. Vždyť jen samotný stvol obalený květy může dorůst do výše cca 2 metrů. V některých zemích roste i divoce. Hlavně v Mongolsku, Číně, Tibetu a na východní Sibiři. Její pěstování začalo v 18.století  Anglii, odkud se rozšířilo po celé Evropě.

Ovšem zelené listové čepele jsou jedovaté. Obsahují mimo jiné kyselinu šťavelovou (je nefrotoxická a akorozivní). Smrtelné následky se datují do doby 1. sv. války, kdy byly doporučovány ke konzumaci. Proto se musí rebarbora vždy tepelně zpracovat. A hlavně nepoužívat nádobí ani jiné kuchyňské náčiní z hliníku. Těhotné a kojící ženy mají zákaz konzumace.

Z rebarbory jsou vynikající kompoty, zavařeniny, studené polévky, ale i náplň do koláčů a ovocných knedlíků.

Využití v léčení 
Dříve se z kořene nakrájeného na kousky vařil čaj, který měl projímavé účinky. V současné době ji předepisuje a doporučuje mnoho lékařů - homeopatů. 

Silně zředěné extrakty jsou doporučovány proti průjmu. Také se pracuje s extrakty z kořene -  jsou využívány při poruchách menstruace, nechutenství, nadýmání i na úpravu potíží při trávení.

Také si můžete připravit odvar, kterým si obarvíte vlasy na zářivě červenou barvu.

150 gramů kořene rebarbory vaříme v 1/2 litru naoslazeného kyselého vína až do odpaření poloviny tekutiny. Získaný koncentrát se vtírá do vlasů stejným způsobem jako barvy zakoupené v drogerii. Jenom s tím rozdílem, že si nejdřív vlasy umyjete. Vlasy se pak nechají uschnout.

Podle kulinářské magie patří rebarbora neboli reveň mezi ingredience lásky.

Přeji nejen dobrou chuť.

S využitím zdroje: Zelená lékárna

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Na ledviny pěkný zabiják.
Lidmila Nejedlá
Danuško, ještěže tě tu máme. Nevěděla bych, jak si udělat červenou hlavu. Používá se do barev na vlasy, které nejsou zrovna levné?
Alena Vávrová
Také mi tento "gigant" roste na zahradě a každoročně i kvete. Asi tak 2x upeču koláč a něco rozdám. Vím, že později se konzumace už nedoporučuje.
Jana Šenbergerová
Patřila k mým oblíbeným pochoutkám, ale od té doby, co o ni vím, že vysokým obsahem kyseliny šťavelové více škodí, než prospívá, ji nevyhledávám. Obzvláště ve spojení s cukrem je to pořádný dryák.
Marie Seitlová
Rebarboru mám na zahradě a používám do koláčů, kompot. Když se uvaří ve více vody s cukrem a dá vychladit, je výborná. Léčení a barvení je pro mne novinkou.
Naděžda Špásová
Danko, rebarboru nesnáším od dětství a s věkem se to nijak nezlepšilo. :-)
Zuzana Pivcová
Jako dítě jsem měla ráda z rebarbory koláč a kompot. Léčebné účinky jsou pro mě novinkou, díky!
ivana kosťunová
Koláč z rebarbory miluju. Léčebné účinky jsem dosud neznala - taktéž červená barva na vlasy mě zaujala. Zkoušet to ale nebudu :))
Věra Ježková
Několikrát jsem z ní dělala koláč, ale potřeboval moc cukru. Šťávu jsme vypili, ochucenou něčím tvrdším. Obsahuje ale moc šťavelanů, a není tedy nejvhodnější na ledviny (zejména pro nás, kteří už jsme si prožili aspoň jednu koliku – já dvě).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.