Příprava na období penze
Ilustrační foto: pixabay.com

Příprava na období penze

30. 7. 2018

Penze je změna, a to velmi zásadní. Jako každá změna je dopředu spojena s nejistotami, obavami, hrozbou. Zároveň je penze změna relativně snadno předvídatelná, jak z pohledu času – kdy nastane – tak i z pohledu obsahu období, které představuje.

Můžeme se na ni poměrně dobře připravit. S jistou mírou nadsázky se dá říci, že se můžeme připravit tak, že se nástup na penzi stává jakýmsi plynulým přechodem z jedné práce na druhou, z jednoho zaměstnání na jiné. Oproti již pro mnohé již známému přestupu z práce do práce, ze zaměstnání do zaměstnání máme obrovskou výhodu v tom, že poměrně dlouho dopředu známe, kdy nastupujeme na penzi a zároveň si můžeme významně ovlivnit, co v novém období budeme dělat a jak.

Nevýhodou naproti tomu je hloubka a rozsah změny, kterou budeme muset zvládnout. Náš mozek obecně nemá rád změny a výslovně se brání změnám, které jsou hluboké a které se ještě nenaučil zvládat. Změna pro mozek znamená zvýšený výdej energie na to, aby se učil novému (vytvářel nová, trvalá neurospojení), a zároveň brání naplnění jeho primární potřeby předvídat, což vede k našim pocitům nejistoty, strachu, úzkosti a někdy až beznaděje.

Chceme-li si penze, ať trvá jakkoliv dlouho, opravdu užít, je třeba mozku pomoci zvládnout nejistotu, zvýšit předvídatelnost toho, co se má a bude dít, získat dostatek energie na plnou adaptaci na nové podmínky. Jak? Využijte toho, co už znáte:

-  kdy vás čeká nástup na penzi;
-  v jaké duševní i fyzické pohodě se nacházíte;
-  jaké je vaše sociální zázemí: blízcí, přátelé, známí;
- kdo jste a co vás baví, těší a dosud jste neměli čas se tomu věnovat;
- o co vám v životě jde, co vašemu životu dává smysl a jak jste ho dosud naplňovali;
- jaké příležitosti vám nové období nabízí;
- co vám umožňuje dělat nového;
- v čem, co vás baví, budete moci pokračovat, respektive dělat ještě intenzivněji;
- jaké sny byste mohli nyní žít;
- jak tyto příležitosti můžete využít;
- co vás nové období připraví a/nebo může připravit a jak jinak dosáhnout stejného efektu.

Když si takto zevrubně nebo podrobně zmapujete východiska, můžete přistoupit k vytvoření vlastní lákavé představy dalšího životního období, takové představy, která vás bude bavit naplňovat a žít, bude mít hlubší smysl a umožní vám žít spokojený, šťastný a smysluplný život.

Samotnou duševní přípravu na penzi završíte tím, že si dobře rozvrhnete, co kdy a jak potřebujete udělat, abyste svou představu dokázali naplňovat.

P.S.: Pozor na očekávání druhých. Mohou se rozcházet s vašimi představami a nejednou i být docela nevybíravě vymáhána. Přijímejte je pouze tehdy, pokud ladí s vašimi vlastními představami. Jen vy sami jste odpovědni za své žití a jen vy sami víte, co dělá váš život hodnotný a smysluplný.

 

Vladimír Tuka pro čtenáře portálu i60

 

 

 

 

neurokoučink psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.