Příprava na období penze
Ilustrační foto: pixabay.com

Příprava na období penze

30. 7. 2018

Penze je změna, a to velmi zásadní. Jako každá změna je dopředu spojena s nejistotami, obavami, hrozbou. Zároveň je penze změna relativně snadno předvídatelná, jak z pohledu času – kdy nastane – tak i z pohledu obsahu období, které představuje.

Můžeme se na ni poměrně dobře připravit. S jistou mírou nadsázky se dá říci, že se můžeme připravit tak, že se nástup na penzi stává jakýmsi plynulým přechodem z jedné práce na druhou, z jednoho zaměstnání na jiné. Oproti již pro mnohé již známému přestupu z práce do práce, ze zaměstnání do zaměstnání máme obrovskou výhodu v tom, že poměrně dlouho dopředu známe, kdy nastupujeme na penzi a zároveň si můžeme významně ovlivnit, co v novém období budeme dělat a jak.

Nevýhodou naproti tomu je hloubka a rozsah změny, kterou budeme muset zvládnout. Náš mozek obecně nemá rád změny a výslovně se brání změnám, které jsou hluboké a které se ještě nenaučil zvládat. Změna pro mozek znamená zvýšený výdej energie na to, aby se učil novému (vytvářel nová, trvalá neurospojení), a zároveň brání naplnění jeho primární potřeby předvídat, což vede k našim pocitům nejistoty, strachu, úzkosti a někdy až beznaděje.

Chceme-li si penze, ať trvá jakkoliv dlouho, opravdu užít, je třeba mozku pomoci zvládnout nejistotu, zvýšit předvídatelnost toho, co se má a bude dít, získat dostatek energie na plnou adaptaci na nové podmínky. Jak? Využijte toho, co už znáte:

-  kdy vás čeká nástup na penzi;
-  v jaké duševní i fyzické pohodě se nacházíte;
-  jaké je vaše sociální zázemí: blízcí, přátelé, známí;
- kdo jste a co vás baví, těší a dosud jste neměli čas se tomu věnovat;
- o co vám v životě jde, co vašemu životu dává smysl a jak jste ho dosud naplňovali;
- jaké příležitosti vám nové období nabízí;
- co vám umožňuje dělat nového;
- v čem, co vás baví, budete moci pokračovat, respektive dělat ještě intenzivněji;
- jaké sny byste mohli nyní žít;
- jak tyto příležitosti můžete využít;
- co vás nové období připraví a/nebo může připravit a jak jinak dosáhnout stejného efektu.

Když si takto zevrubně nebo podrobně zmapujete východiska, můžete přistoupit k vytvoření vlastní lákavé představy dalšího životního období, takové představy, která vás bude bavit naplňovat a žít, bude mít hlubší smysl a umožní vám žít spokojený, šťastný a smysluplný život.

Samotnou duševní přípravu na penzi završíte tím, že si dobře rozvrhnete, co kdy a jak potřebujete udělat, abyste svou představu dokázali naplňovat.

P.S.: Pozor na očekávání druhých. Mohou se rozcházet s vašimi představami a nejednou i být docela nevybíravě vymáhána. Přijímejte je pouze tehdy, pokud ladí s vašimi vlastními představami. Jen vy sami jste odpovědni za své žití a jen vy sami víte, co dělá váš život hodnotný a smysluplný.

 

Vladimír Tuka pro čtenáře portálu i60

 

 

 

 

neurokoučink psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rarasch
Paní Halátová, mýlíte se, stále existuje výpovědní důvod nadbytečnost a výpověď může dát prakticky každý zaměstnavatel v souladu se zákoníkem práce.
Zdenka Jírová
Do důchodu jsem šla o 2 roky později a i nadále jsem na malý úvazek několik let pracovala, dokud mou práci nenahradil stroj. Na nějaké dlouhé úvahy o mém novém "stavu" jsem ani neměla čas. Jednak jsem si vyřešila svoje nefunkční manželství, přestěhovala se do menšího bytu, vyměnila kompletně nábytek a to mi zabralo tolik energie, že na velké přemýšlení nezbyl čas. Nedlouho před tím mi zemřela maminka, o kterou jsem se starala a musela jsem zlikvidovat její byt. Poprvé jsem s přítelkyní jela na zaslouženou dovolenou do Španělska, které zůstalo nezapomenutelné. Také se mi narodil vnuk, na kterého jsem se těšila a zároveň mi přibyla starost o dceru, která náhle ovdověla. Nakonec jsme vše spojenými silami zvládly a stále jsme ve spojení a pomáháme si navzájem, i když nebydlíme ve stejném městě. Nejlepším lékem na nějaké stýskání je jakákoliv práce pro sebe i pro ostatní.
Jarmila Komberec Jakubcová
I když pobírám starobní důchod ráda pracuji ve své firmě. Už před nástupem do důchodu jsem si udělala živnostenský list a dnes již 12 let pracuji jako OSVČ. Mohu si takto plnit své sny a cestovat do zemí kam bych se být jen v "důchodu" nikdy nedostala. Ani nevím jak bych bez práce žila, asi by to byla obrovská nuda. Za mlada jsem se do důchodu těšila, dnes se těším jít do své kanceláře. Práci nikou tím pádem neberu, platím daně a dokonce i sociální a zdravotní pojistění.
Dana Puchalská
Penze je fajn období.
Olga Škopánová
Velký mýtus důchodců že nic nemusí musí spoustu věcí aby např. udrželi domácnost a sebe v čistotě a můžou jen to co jim dovolí nevelká penze.
Blanka Bílá
Já jsem za své rozhodnutí ráda, šla jsem do důchodu o 3 roky dřív, ale i o 3 déle.Když to zhodnotím, od 15l. jsem se i dost nadřela, mám výuční list i maturitu, vychovala jsem dvě děti, pomáhala jsem prarodičům i rodičům, co šlo a jak o to stáli.Bezdětná, o něco starší žena, vykonávající lehkou práci, šla do normálního důchodu o něco dříve, než bych měla jít já, ten, kdo tohle vyměřuje, vyměřil, odsouhlasil, je úplně mimo , co se týtá života obyč lidí.Je mi jedno, že mám míň peněz, než kdybych vydržela, mám čas na sebe i na své nejbližší a to je pro mne sůl nad zlato, vím, proč.
Jana Gondášová
Důchod mě baví , nemám ráda slovo MUSÍM, konečně nic nemusím a je mi fajn
Marie Doušová
Penze....... radost,volnost,nic nemusím,jen co chci .Proč se děsit, spíše naopak ....užívat a pomáhat tam ,kde je to třeba a život sám přinese nové možnosti...
ivana kosťunová
Já mám změny ráda, takže až se definitivně rozhodnu pro důchodcovský život, bude to pro mne příjemná změna. Zatím se jen pomalu chystám, zvolňuji tempo :))
Jitka Caklová
Řekla bych po příspěvku Hany R., že víc než kdekoliv jinde, zde platí známé přísloví, které jsem v dětství měla často "na talíři": "Jak si kdo ustele, tak si lehne."

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%