Její Veličenstvo Cuketa
Foto: autorka

Její Veličenstvo Cuketa

7. 8. 2018

Najde se asi jen málo lidí, kteří neochutnali tuto jemnou zeleninu. Někteří ji po ochutnání zatratili, ale jiní si ji přímo zamilovali.

Cuketa je vlastně tykev, která má jemnou poživatelnou slupku, ve které je také nejvíce živin. Je vhodná i pro různé diety (100 g cukety obsahuje pouze 19 kcal.). V posledních letech se tato zelenina dočkala velké obliby i u nás. Nenajdete pomalu zahrádku, na které by nerostla.

Cuketa je dobrým přítelem buněk i střev. Slupka cukety je bohatá na karoten a hořčík a také vitamín E. Cukety aktivují přeměnu látkovou v buňkách, zeštíhlují, zvyšují výkon mozku a schopnost soustředění, působí uklidňujícím způsobem na nervy, posilují svaly a srdce, působí na vylučování vody, odpadních látek a kyselin, zbavují střeva jedovatých látek a vážou tukové látky, odstraňují ochablost střev a zácpu...

Cukety opékáme nebo dusíme s trochou oleje, aby se vstřebal v tuku rozpustný provitamin A, kořeníme čerstvými bylinkami. Receptů na úpravu cuket je přehršle. Mladé cukety ze zahrádek se nemusí loupat ani vydlabávat jadérka. Po opečení totiž chutnají oříškově. Na našich zahrádkách právě dorůstají krásně zelené cukety. Můžeme si je tedy dopřát do sytosti a na zimní období, kdy za ně v supermarketech chtěli i 90,-- Kč za kilo, klidně zapomenout.

Nádivka z cukety
400 g cukety
100 g měkkého salámu
100 g tvrdého sýra
1 cibule nakrájená nadrobno
½ hrnku oleje
1 hrnek hrubé mouky + trochu prášku do pečiva
3 - 5 vajec
sůl, pepř, čerstvá saturejka

Cuketu omyjeme, a pokud je mladá, tak celou nastrouháme na hrubém struhadle, pak postrouháme sýr i salám. Přidáme ostatní ingredience, solíme až nakonec, vše dobře promícháme a směs nalejeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 45 minut při teplotě 180ºC. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Nádivka je výborná i po studenu třeba k pivu.

Můj tip: z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do směsi, nádivka bude nadýchanější.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.