Její Veličenstvo Cuketa
Foto: autorka

Její Veličenstvo Cuketa

7. 8. 2018

Najde se asi jen málo lidí, kteří neochutnali tuto jemnou zeleninu. Někteří ji po ochutnání zatratili, ale jiní si ji přímo zamilovali.

Cuketa je vlastně tykev, která má jemnou poživatelnou slupku, ve které je také nejvíce živin. Je vhodná i pro různé diety (100 g cukety obsahuje pouze 19 kcal.). V posledních letech se tato zelenina dočkala velké obliby i u nás. Nenajdete pomalu zahrádku, na které by nerostla.

Cuketa je dobrým přítelem buněk i střev. Slupka cukety je bohatá na karoten a hořčík a také vitamín E. Cukety aktivují přeměnu látkovou v buňkách, zeštíhlují, zvyšují výkon mozku a schopnost soustředění, působí uklidňujícím způsobem na nervy, posilují svaly a srdce, působí na vylučování vody, odpadních látek a kyselin, zbavují střeva jedovatých látek a vážou tukové látky, odstraňují ochablost střev a zácpu...

Cukety opékáme nebo dusíme s trochou oleje, aby se vstřebal v tuku rozpustný provitamin A, kořeníme čerstvými bylinkami. Receptů na úpravu cuket je přehršle. Mladé cukety ze zahrádek se nemusí loupat ani vydlabávat jadérka. Po opečení totiž chutnají oříškově. Na našich zahrádkách právě dorůstají krásně zelené cukety. Můžeme si je tedy dopřát do sytosti a na zimní období, kdy za ně v supermarketech chtěli i 90,-- Kč za kilo, klidně zapomenout.

Nádivka z cukety
400 g cukety
100 g měkkého salámu
100 g tvrdého sýra
1 cibule nakrájená nadrobno
½ hrnku oleje
1 hrnek hrubé mouky + trochu prášku do pečiva
3 - 5 vajec
sůl, pepř, čerstvá saturejka

Cuketu omyjeme, a pokud je mladá, tak celou nastrouháme na hrubém struhadle, pak postrouháme sýr i salám. Přidáme ostatní ingredience, solíme až nakonec, vše dobře promícháme a směs nalejeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 45 minut při teplotě 180ºC. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Nádivka je výborná i po studenu třeba k pivu.

Můj tip: z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do směsi, nádivka bude nadýchanější.

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie
TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zorka Horká
Já tedy bez uzeniny( ne z útlocitu, ale z nutnosti), zakysanou smetanou se zatarem k tomu....famózní. Díky za připomenutí !
Věra Ježková
Těsto jsem dala (bez oleje a prdopeče, se sněhem) na pánev jako placičky. Byly moc dobré.
Zuzana Pivcová
Cuketu mi jedna někdejší kolegyně darovala a řekla, že to je jako okurka. Tak jsem si ji nastrouhala na salát a byl pro mě dost hrozný. Od té doby utekla řada let. Cuketu mám ráda, ale grilovanou, dušenou atd. Nesmí být přerostlá, to je pak taková skoro sypká a nechutná.
Dana Puchalská
Já mám ráda cuketu naloženou jako okurkové řezy. Protože skoro žádnou zeleninu nejím tepelně upravenou. Ale cuketa je dobrá zapečená s mletým masem.
Věra Ježková
Cuketu nemusím. Protože nás jí ale zásobuje přítelova dcera ze své zahrádky, našla jsem způsob, jímž je pro mě poživatelná. Podélně ji rozříznu, vydlabu střed, nakrájím ji na centimetrová půlkolečka, posolím, nechám vybrečet. Osmahnu na oleji posypanou grilovacím kořením. Na talíři ještě strouhaným sýrem. Podávám s br. kaší nebo chlebem. Nádivku zkusím.
Eva Buchtelová
Já dělám z cukety kompot,také něco na způsob hořčice nebo ajvaru.Hodně ji požívám na různá jídla.