Má smysl plánovat v důchodu svůj další rozvoj?
Ilustrační foto: ingimage.com

Má smysl plánovat v důchodu svůj další rozvoj?

23. 8. 2018

Starého psa novým kouskům nenaučíš. Byť se toto rčení považuje za, div ne, národní moudrost, není zcela pravdivé. Platí pouze pro ty „psy“, kteří se nic naučit nechtějí.

Ti, kdo chtějí něco nového umět, nehledě na svůj věk, mám dobrou zprávu. Mozek nás podpoří v učení a rozvoji po celý život. Je totiž plastický, schopný se měnit, vytvářet nová neurospojení, někdy i celé nové funkce, když si to od něj budeme přát. Přání a vůle, chuť je naplnit je klíčem k rozvoji a pokroku v každém věku.

Po šedesátce se nám nabízí nepřeberné možností a příležitostí učit se něčemu novému. Stačí si vybrat. Vždy jste prahnuli po poznání, jaká opravdu byla naše i světová historie, toužili jste se naučit nové dovednosti, jazyky, hrát na hudební nástroj, psát romány. Tak jste si přáli proniknout do tajů zahradničení, malování, vaření. Přáli byste se napojit a čerpat z nepřeberného bohatství vědomostí na internetu, hrát s vnoučaty, ale i kamarády nové elektronické hry atd.

Váš mozek vám umožní naučit se opravdu vše, co si umanete. Bude chtít, aby to, co se chcete učit, dávalo smysl, a bude také požadovat vaši soustředěnou pozornost, dostatek času, vytrvalost a trpělivost.

A jelikož ani po šedesátce není času nazbyt, nezbývá, než si vše pečlivě plánovat (a plány své naplňovat). Mnoho úspěchů a radosti z učení.

 

Vladimír Tuka pro portál i60

 

 

 

neurokoučink
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.