Má smysl plánovat v důchodu svůj další rozvoj?
Ilustrační foto: ingimage.com

Má smysl plánovat v důchodu svůj další rozvoj?

23. 8. 2018

Starého psa novým kouskům nenaučíš. Byť se toto rčení považuje za, div ne, národní moudrost, není zcela pravdivé. Platí pouze pro ty „psy“, kteří se nic naučit nechtějí.

Ti, kdo chtějí něco nového umět, nehledě na svůj věk, mám dobrou zprávu. Mozek nás podpoří v učení a rozvoji po celý život. Je totiž plastický, schopný se měnit, vytvářet nová neurospojení, někdy i celé nové funkce, když si to od něj budeme přát. Přání a vůle, chuť je naplnit je klíčem k rozvoji a pokroku v každém věku.

Po šedesátce se nám nabízí nepřeberné možností a příležitostí učit se něčemu novému. Stačí si vybrat. Vždy jste prahnuli po poznání, jaká opravdu byla naše i světová historie, toužili jste se naučit nové dovednosti, jazyky, hrát na hudební nástroj, psát romány. Tak jste si přáli proniknout do tajů zahradničení, malování, vaření. Přáli byste se napojit a čerpat z nepřeberného bohatství vědomostí na internetu, hrát s vnoučaty, ale i kamarády nové elektronické hry atd.

Váš mozek vám umožní naučit se opravdu vše, co si umanete. Bude chtít, aby to, co se chcete učit, dávalo smysl, a bude také požadovat vaši soustředěnou pozornost, dostatek času, vytrvalost a trpělivost.

A jelikož ani po šedesátce není času nazbyt, nezbývá, než si vše pečlivě plánovat (a plány své naplňovat). Mnoho úspěchů a radosti z učení.

 

Vladimír Tuka pro portál i60

 

 

 

neurokoučink
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Už když jsem po revoluci začala chodit na kurs němčiny brzy jsem přišla na to, že učení mi půjde pomaleji - ale jde to. V šedesáti jsem se před výletem do Bolívie učila španělsky - a taky jsem něco zvládla. Od září mne čekají čtyři semestry hry na kytaru. Jsem zvědavá sama na sebe, budu asi potřebovat hodně trpělivosti.
Soňa Prachfeldová
Nevidím ve slově plánování nic špatného. Mám dost aktivit a ty dávám do záznamníku, aby vše klaplo a nekrylo se. Evko já bych ráda na němčinu, zda budou mít ještě volno. A když něco z plánovaných věcí nevyjde, nevadí mi to a jedu dál.
Věra Ježková
Jíťo C., vidím to velmi podobně. Ali, to, co ty, plánuju taky. Ale neříkám tomu plánování. Z toho slova mi naskakuje kopřivka. :-)
Eva Mužíková
Mám na to už jen týden, abych uskutečnila svůj plán a podala si přihlášku ke studiu na Universitě 3. věku.... Jen ty nabízené obory ne a ne mne zaujmout..Podmínky splňuji, odvaha chybí... Tak šup šup...
Věra Halátová
Jak slyším slovo "plánovat", teče mi voda ze zubů. Vždy jsem měla spoustu zájmů a aktivit. Neplánovaných. Prostě jdu a udělám. A kromě toho mám spoustu povinností, které prostě musím udělat. Až když mám povinnosti za sebou, řeknu si, co ted, co podniknu? A začnu. Například v zimě háčkovat nějaké drobnosti, malovat na kamínky, uplést - většinou nějaký polštářek, než upletu vnukovi svetr, tak mi vyroste. Dva dny v týdnu mám zaměstnání - dohodu za peníze, a je to obor, kde musím stále sledovat změny zákonů a předpisů souvisejících. Není problém se něco naučit, pokud člověk skutečně chce. I když je pravda, že ve dvaceti mi to učení šlo mnohem lépe. Pokud je mozek zvyklý celý život pracovat, pokud se používá, tak pracuje dál. Každý se ve své profesi musí neustále zdokonalovat a učit novým věcem, i když už je i60. A to neplánovaně.
Zdenka Jírová
Alenko, mluvíš mi z duše. Dělám to jako ty. jen se mi prohloubily zájmy o pěstování balkonových květin, to místo zahrádky, kterou už nemám, ale za to mám dvě kočky, aby mi nebylo smutno. Nudu neznám, používám net, FB na mobilu,a pořád čtu knížky, na které jsem dřív neměla tolik času.
Alena Tollarová
Vůbec jsem neplánovala, že v důchodu začnu fotit a psát příspěvky pro seniorský portál. A přece se to stalo, najednou tu byla první fotka a první článeček. A to mě baví, tak trochu si naplánovat, kam pojedu a o čem pak napíšu ...
Libor Farský
Mám plno plánů a začínám je realizovat.
Jitka Caklová
Tento článek má hodně společného s článkem, Vědomí a stárnutí. Mají souvislost? Tedy neplánuji, ale stále si plním své sny "za pochodu" a nevylučuje se to s tím, co jsem napsala v příspěvku níže, ani v příspěvcích u zmíněného článku.
Oldřich Čepelka
Já teda trochu plánuju. bez toho se těžko udělá něco nového a to mě baví. Bohužel mě taky stresuje když prohraju, ale o to víc těší, když vyhraju. Tím myslím, když se splní cíl, který jsem si vytkl. Mám jich vždy několik najednou,až moc. chtělo by to soustředit se na míň věcí, ale když život vytváří tolik nových příležitostí!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...