Velké Karlovice ožijí Tradičním gastrofestivalem
Foto: Martina Žáčková

Velké Karlovice ožijí Tradičním gastrofestivalem

9. 9. 2018

Česká televize v současné době opakuje seriál Doktor Martin s Miroslavem Donutilem v hlavní roli. Venkovské exteriéry se natáčely ve Velkých Karlovicích a jejich okolí. Vydejte se do tohoto čarokrásného koutu Valašska a výlet umocněte kulinářským zážitkem na tradičním Karlovském gastrofestivalu, jehož hlavní program se uskuteční o víkendu 6. a 7. října. 

Po oba dny budou probíhat soutěže a ochutnávky valašských frgálů (velkých kulatých koláčů), pochoutek ze zabíjačky, představí se i regionální pivovary a producenti potravin. Neméně bohatý bude i doprovodný kulturní program.

Do akce se v pátek 5. října opět zapojí i Spa hotel Lanterna, jeho kuchaři připravují speciální degustační menu První republika na počest 100. výročí vzniku Československa. Co se servírovalo v luxusních pražských podnicích, ale také běžných domácnostech, mimo jiné i na Valašsku? A jak se dají tehdy obvykle používané suroviny moderně ztvárnit v dnešní kuchyni? Přípravě večera předcházelo studium historických materiálů.

Sestavení menu o sedmi chodech se ujal gastronomický odborník, pedagog Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda. Ten bude zároveň večerem provázet a hostům prozradí různé gastro zajímavosti tehdejší doby. „O období první republiky máme dnes tendenci hovořit jako o starých zlatých časech. Byla to však nejen doba s atmosférou restaurací pro dobrou společnost, ve kterých vysedávali nositelé zvučných jmen jako Oldřich Nový či Vlasta Burian, ale i stolování v běžných domácnostech. Například, když naše babičky musely svou vynalézavostí nahrazovat nedostatkové nebo drahé suroviny v krizových nebo poválečných obdobích.

 Ve Velkých Karlovicích se proto budou podávat i lidová jídla hned několika národností, které žily na území tehdejšího Československa. K ochutnání budou připraveny pokrmy ze Zakarpatské Ukrajiny a Slovenska a v menu nesmí chybět ani prvky kuchyní německých nebo židovských obyvatel našeho území,“ nastínil jednotlivé chody degustačního menu Alexandr Burda. Stejně stylová, jako podávané pokrmy, budou i vína, v jejichž názvu je odkaz na T. G. Masaryka a E. Beneše. První říjnový víkend zkrátka stojí za to, se do Velkých Karlovic vydat. Autem, anebo, což třeba využít zlevněného jízdného pro seniory, potom nebude problém si na republiku připít vlajkovou lodí Valašska – slivovicí, nabídka bude jistě pestrá. Pokud nemáte možnost se do Velkých Karlovic vypravit, uvařte si dobrotu v minulosti oblíbenou ve valašských chalupách.

V rámci slavnostního menu se jistě podávat nebude – „Zašmúraný regiment“ – přeloženo – „Umazaný regiment“. V mírně osolené vodě uvaříme dlouhé široké nudle, scedíme, dáme do mísy, smícháme s dostatečným množstvím povidel, posypeme mletým mákem a můžeme podávat. Stylové je, že všichni jedí z jedné mísy a o zábavu kolem stolu je tudíž spolehlivě postaráno.

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

festival gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.