Znáte ovoce kaki? Španělská dobrota plná vitamínů
Sezona Kaki trvá do konce října.

Znáte ovoce kaki? Španělská dobrota plná vitamínů

21. 9. 2018

Na první pohled vypadá jako oranžové rajče. Nenechte se ale zmást - kaki je ovoce, které si zamilovali už staří Řekové. Považovali jej dokonce za dar bohů. My ho dnes oceňujeme nejen kvůli vynikající chuti, ale také kvůli vysokému obsahu vitamínů A, B a C, minerálů, vlákniny, má vysoký podíl antioxidantů a neobsahuje žádný tuk. Jemný sladký plod si zamilujete na první ochutnání. 

A k tomu všemu se jednoduše loupe, krájí a nenajdete v něm žádná jadérka. A právě teď začíná jeho hlavní sezona, která potrvá do konce října.
Jak ho nakupovat, skladovat a připravovat? Nebojte se koupit v obchodě tvrdší plody, toto ovoce totiž neustále dozrává - podobně třeba jako banány. Zralé kaki jsou měkké a šťavnaté. Jejich zrání můžete uspíšit třeba tím, že je vložíte do papírového sáčku spolu s jablkem. Stejně jako banány se kaki neuchovává v lednici, mohlo by totiž zčernat.

Roste na prosluněných svazích kolem španělské Valencie, kde nasává sladkost. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus.
Kaki se dobře zpracovává a výborně se hodí třeba jako svačinka pro děti. Podobně jako jablko můžete kaki oloupat a nebo konzumovat se slupkou. A stejně jako oba zde zmíněné ovocné druhy, je kaki velmi variabilní a využitelné v teplé i studené kuchyni.  

Vyzkoušejte třeba kaki-banánový chléb. Potřebovat budete:  
2 drobně nakrájené kaki Persimon Bouquet
1 zralý banán rozmělněný vidličkou
210 g hladké mouky
1 vejce
115 ml mléka
100 g pískového cukru
50 g změklého másla
1 lžička sody na pečení
¼ lžičky soli
50 g rozinek
60 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných na špičku nože muškátového oříšku  

Předehřejte troubu na 170° C. V misce smíchejte přísady - mouku, cukr, sodu na pečení, muškátový oříšek a sůl a odložte. Do další misky vložte vejce, mléko a máslo. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. Poté přilejte do první mísy i s kaki, banánem, rozinkami, ořechy. Nalijte do připravené formy a pečte 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu nebude lepivá. Nechte chleba vychladnout 10 minut před krájením. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.