Muffiny nadchnou v mnoha obměnách
FOTO: autorka

Muffiny nadchnou v mnoha obměnách

26. 9. 2018

Mezi cukrářské novinky, které se natrvalo uchytily v našich sešitech s recepty, jsou muffiny. Encyklopedie Wikipedie mufiny charakterizuje jako druh pečiva menších rozměrů, který se vejde do dlaně dospělého člověka a je určen ke konzumaci jednou osobou, v rámci jednoho posezení.

Jedna z možností, jak se tento cukrářský výrobek dostal do střední Evropy připouští, že si muffiny s sebou přivezli v průběhu tažení na Rusko vojáci Napoleonovy armády. Ať už je to pravda, nebo ne, muffiny máme rádi, a zejména si je oblíbila nejmladší generace.

Na muffiny existuje nepřeberné množství receptů. Připravují se čokoládové, s ovocem, a také ve slané variantě. Stačí si vybrat chuť, která naše strávníky nadchne. A úplně nejlepší je, když si malé kuchařky či kuchaře pozveme při jejich přípravě ku pomoci. To nám pak jde práce pěkně od ruky. Při společném kuchtění se dá probrat lecjaká dětská radost, případně bolístka.  

Ovocné muffiny se smetanovým sýrem
Potřebujeme: 85 g másla, 170 g smetanového sýra, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 větší vejce, 200 g polohrubé mouky, třetina sáčku prášku do pečiva, špetka soli a 200 g borůvek, rybízu či jiného ovoce.

Postup:
Máslo, sýr a oba cukry ušleháme do světlé pěny, přidáme žloutky, mouku s práškem do pečiva, špetku soli, přisypeme ovoce a na závěr lehce vmícháme sníh z bílků. Lžící nadýchané těsto rozdělíme do košíčků nebo přímo do plechu na muffiny a pečeme při 180°C asi 25 minut dozlatova.

Muffiny v čokoládové verzi
Suroviny i postup jsou stejné jako u předchozího receptu, jenom místo ovoce do těsta vmícháme nahrubo nasekanou hořkou čokoládu. Po vychladnutí můžeme muffinky ozdobit čepicí šlehačky nebo bílého jogurtu. Výborně chutnají ke kávě i čaji a poslouží jako vydatná svačinka pro naše školáky, kterou zcela jistě po vyučování nepřinesou zpátky domů.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.