Den státnosti a náš malý výlet
FOTO: autorka

Den státnosti a náš malý výlet

3. 10. 2018

Každý z nás si chtěl určitě Den české státnosti užít podle libosti. Já chtěla někam, kde je hezky, rostou tam stromy a je tam i nějaký rybník nebo řeka.

Našla jsem to kupodivu v Praze...Řekněte sami, jet na výlet do "Panského dvora", jak se areál gastronomie + relaxu  v Dolních Počernicích jmenuje, to už za to stojí. A navíc cesta tam nebyla ani dlouhá a ani únavná. 

Dobrá, řekla jsem si a vyrazili jsme spolu s manželem na cestu. Parkování tam je - není problém. A je zadarmo. Když jsme přijeli na místo, moc se nám tam zalíbilo. A je tam i zastávka MHD.

Slunce svítilo jako o v létě, takové horko už nepanovalo - sláva - a vítr byl v mezích normálu.

Já tam byla naposled asi před 20 lety a manžel to radši ani nechtěl počítat. Krásně se to tam změnilo. Na to, že jsme byli v městě, to chvilkama vůbec nevypadalo. Zato my dva působili dojmem ztracených existencí nebo realitních makléřů. Okukovali jsme domy a zahrady a něco málo i vyfotili. Kdyby byl večer, mohli by nás považovat za lupiče. Sláva, že místní jsou za ty roky na zvědavce zvyklí.

Obešli jsme celý areál a prošli se v krásném a udržovaném parku. A je to skutečně vidět.

Kdysi tam býval mlýn a ten současní majitelé přebudovali a zachránili. Na podzim tam bývají výlovy, kam se jezdí dívat opravdu dost lidí.

Rybník se leskl, dokonce i pár kaprů se tam snažilo o výskok nad hladinu. Rybník je chráněná přírodní lokalita. V dáli poletovala volavka. Ale byla tak rychlá, že než jsem připravila foťák, byla ta tam. A to ticho, to byl pravý balzám pro uši lidí, co bydlí nad rušnou ulicí.

A pak jsme chtěli zajít na něco dobrého. Už jsme měli hlad i žízeň. Vstoupili jsme do jedné z mnoha restaurací. Jídelníček byl veliký, rozsáhlý a nabídka dobrá. Ovšem "maloučko" nás rozhodily ceny. Podnik jsme opustili, a protože nejsme "utajení" milionáři, šli jsme o dům dál. Vždyť celý komplex zahrnuje spoustu hezkých restaurací.Tak jsme přemýšleli, kam bychom si sedli a konečně něco pojedli a něčím i zapili.

Našli jsme a vstoupili do malé hospůdky, která měla moc milou obsluhu a dobrou kuchyni spolu s dobře ošetřeným pivem ze Smíchova. Ke kapučínu, které si objednal manžel, podávají domácí koláče.

A venku je pochopitelně i stojan na kola. Protože kolem celého areálu je dobře udržovaná cyklostezka.

 

P.S.: A to nemluvím o tom, že návštěva toho místa (kam i císař pán chodil pěšky) bylo víc než perfektní. Možná by se měly některé podniky v  centru města jet podívat, jak má vypadat čistota. I přebalovací pult pro mimina tam byl.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%