Pojďte si hrát
Foto: autorka

Pojďte si hrát

3. 10. 2018

Projděte se mnou líbeznou výstavu „Jak si hráli naši prarodiče – výstava her a hraček k výročí 100 let československé státnosti“ v muzeu ve chvalském zámku. Je pořádána ve spolupráci s Muzeem hraček v Rychnově nad Kněžnou. Navštívila jsem ji s Jitkou H. Byly jsme okouzleny.

Hry a hračky mají velmi dlouhou historii. Od dob dávno minulých tvořily hračky součást dětského světa a odrážely dobové kulturní prostředí. Je prokázáno, že existovaly již v době prehistorické. Kromě vlastní zábavy splňovaly dětské hry zejména důležitý výchovný cíl a byly směřovány na „hru na dospělé a jejich velký skutečný svět“. Hračky samotné byly již od dob starověku především miniaturami lidí, zvířat, hospodářského nářadí, nádobí, později nábytku i celých pokojů, zbraní, dopravních prostředků atd. Ve středověku si děti rády hrály na rytíře s dřevěným koníkem na krátké tyči. V době křížových výprav se dostaly do Evropy nové společenské hry – zpočátku se hrály především ve šlechtických sídlech, později se dostaly i k nejchudším vrstvám obyvatelstva. Ve velkém se vyrábějí hračky od 16. století.

Na výstavě jsou představeny hry a hračky z minulého století. Důraz je kladen na hračky přibližující vlastenecké nadšení v období po vzniku Československé republiky. Výběr fotografií pro vás jsem musela hodně omezit. A tak jsem mezi ně nedala např. hry Lotto, Tyršův odznak zdatnosti, Po stopách Ing. Hanzelky a Zikmunda, Závod míru; kostky: Co Čech, to Sokol, Pionýr; na plakátech představené časopisy Mladý hlasatel, Junák – Skaut, Pionýrská organizace; další plakáty:  Vzhůru do dvouletky, Igráček, Komenium, Pohyblivé, mechanické a rozkládací knihy nebo Expo Brusel 1958 s hračkami Jiřího Trnky.

Senioři a děti zaplatí za vstupné pouhých 40 Kč. V jeho ceně je prohlídka hezkých zámeckých prostor i souběžně probíhajících výstav.

Muzeum pořádá také zajímavé doprovodné akce:

13. října od 10 do 17 hodin: Pohádková sobota s Popelkou - komentované prohlídky pro děti i dospělé

14. října od 10 do 17 hodin: Pohádková neděle s princem Filipem - komentované prohlídky pro děti i dospělé

10. listopadu od 10 do 17 hodin: Pohádková sobota s bludným rytířem - komentované prohlídky pro děti i dospělé

11. listopadu od 10 do 17 hodin: Pohádková neděle s princeznou Koloběžkou I. - komentované prohlídky pro děti i dospělé

K zámku se dostanete pohodlně od stanice metra Černý Most, jednu stanici kterýmkoli autobusem z nástupiště 15. Výstava je otevřena do 25. listopadu.

 

Zdroje: www.chvalskyzamek.cz/udalost/jak-si-hrali-nasi-prarodice;  informační plakáty

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.