Pojďte si hrát
Foto: autorka

Pojďte si hrát

3. 10. 2018

Projděte se mnou líbeznou výstavu „Jak si hráli naši prarodiče – výstava her a hraček k výročí 100 let československé státnosti“ v muzeu ve chvalském zámku. Je pořádána ve spolupráci s Muzeem hraček v Rychnově nad Kněžnou. Navštívila jsem ji s Jitkou H. Byly jsme okouzleny.

Hry a hračky mají velmi dlouhou historii. Od dob dávno minulých tvořily hračky součást dětského světa a odrážely dobové kulturní prostředí. Je prokázáno, že existovaly již v době prehistorické. Kromě vlastní zábavy splňovaly dětské hry zejména důležitý výchovný cíl a byly směřovány na „hru na dospělé a jejich velký skutečný svět“. Hračky samotné byly již od dob starověku především miniaturami lidí, zvířat, hospodářského nářadí, nádobí, později nábytku i celých pokojů, zbraní, dopravních prostředků atd. Ve středověku si děti rády hrály na rytíře s dřevěným koníkem na krátké tyči. V době křížových výprav se dostaly do Evropy nové společenské hry – zpočátku se hrály především ve šlechtických sídlech, později se dostaly i k nejchudším vrstvám obyvatelstva. Ve velkém se vyrábějí hračky od 16. století.

Na výstavě jsou představeny hry a hračky z minulého století. Důraz je kladen na hračky přibližující vlastenecké nadšení v období po vzniku Československé republiky. Výběr fotografií pro vás jsem musela hodně omezit. A tak jsem mezi ně nedala např. hry Lotto, Tyršův odznak zdatnosti, Po stopách Ing. Hanzelky a Zikmunda, Závod míru; kostky: Co Čech, to Sokol, Pionýr; na plakátech představené časopisy Mladý hlasatel, Junák – Skaut, Pionýrská organizace; další plakáty:  Vzhůru do dvouletky, Igráček, Komenium, Pohyblivé, mechanické a rozkládací knihy nebo Expo Brusel 1958 s hračkami Jiřího Trnky.

Senioři a děti zaplatí za vstupné pouhých 40 Kč. V jeho ceně je prohlídka hezkých zámeckých prostor i souběžně probíhajících výstav.

Muzeum pořádá také zajímavé doprovodné akce:

13. října od 10 do 17 hodin: Pohádková sobota s Popelkou - komentované prohlídky pro děti i dospělé

14. října od 10 do 17 hodin: Pohádková neděle s princem Filipem - komentované prohlídky pro děti i dospělé

10. listopadu od 10 do 17 hodin: Pohádková sobota s bludným rytířem - komentované prohlídky pro děti i dospělé

11. listopadu od 10 do 17 hodin: Pohádková neděle s princeznou Koloběžkou I. - komentované prohlídky pro děti i dospělé

K zámku se dostanete pohodlně od stanice metra Černý Most, jednu stanici kterýmkoli autobusem z nástupiště 15. Výstava je otevřena do 25. listopadu.

 

Zdroje: www.chvalskyzamek.cz/udalost/jak-si-hrali-nasi-prarodice;  informační plakáty

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Borku, to je dojemná reakce. Díky. :-)
Libor Farský
Jejda, srdíčko malého Borka pláče, že je to tak daleko ..
Věra Ježková
Děkuju. Bylo to moc hezké, pohodové. Ale zíraly jsme na plakáty a hračky budovatelské.
ivana kosťunová
Některé hračky poznávám- muselo mto být krásné. Díky, že jsi ten zážitek zprostředkovala i nám mimopražským. Nejvíce se mi líbilo o loutkové divadlo :))
Dana Puchalská
K r á s a . Některé hračky jsem i prodávala. (konkrétně z let 1972-1979.) Moc pěkná výstava a ty učebnice si taky pamatuji. Děkuju.
Ilona Erika Kolář
Hračky, to mám ráda.:)
Blanka Macháčková
Krásné exponáty. Ten červený slabikář pamatuji. Ráda jsem v něm listovala.
Naděžda Špásová
Nevím, jak si hráli moji prarodiče, ale asi moc ne. Chudí na to neměli ani čas ani prostředky. Nicméně tvoje fotky jsou moc pěkné.
Eva Mužíková
Zajímavé, díky .
Zuzana Pivcová
Hračky, to je moje, i v tomhle věku. Chvalskou tvrz mám ráda, i když je trochu z ruky. Díky za zprostředkovaný zážitek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...