Tip na procházku: Palírka a okolí
FOTO: autorka

Tip na procházku: Palírka a okolí

10. 10. 2018

Nejen babí léto láká k procházkám do přírody. A nejen Pražákům chci přiblížit klidné místo pro aktivní procházku. Jako výchozí bod se nabízí konečná stanice autobusů 177, 144, 202 - Poliklinika Mazurská.

Odtud ulicí Pomořanskou, podél plotu mateřské školy a okolo posledního domu vlevo přejít silnici a vydat se vstříc příjemné procházce. Nebo je možné vystoupat od Vltavy z oblasti Podhoří. Soudím ale, že první varianta je pohodlnější a příjemnější.

Na rozhraní pražských čtvrtí Bohnice a Troja se nachází vrch Palírka se stejnojmennou usedlostí. Jméno dostaly pravděpodobně v souvislosti s pěstováním vinné révy a ovoce a jejich následného zpracování do tekutého stavu. Do současného otevřeného sadu na místě bývalých zahrádek chodí v červnu milovníci třešní k několika zbylým stromům a ke třem kamenným artefaktům i po zbytek roku. Na nevelkém travnatém prostranství je možné občas zahlédnout odpočívající postavy, často v doprovodu svých čtyřnohých miláčků. Díky dlouholeté tradici jsou ovocné sady postupně obnovovány. Než se vydáte na Palírku, doporučuji popojít směrem vlevo a podívat se na žirafy v ZOO.

Vrch Palírka se nachází v nadmořské výšce 267 metrů. Od cesty je vzdálen necelých 50 m a neminete jej proto, že se povrch od lesní stezky mírně zvedá, ale také proto, že na něm zahlédnete desku kamenného pomníku. Ten je věnován českému legionáři, politikovi a diplomatovi Jiřímu Sedmíkovi, který byl v roce 1942 kvůli aktivní činnosti v protinacistickém odboji popraven. (Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Sedm%C3%ADk)

Pokud půjdete od sídliště a prohlédnete si pomník, můžete pokračovat příjemnou lesní cestou, která po několika desítkách metrů začne klesat k Vltavě. Pravda, některé úseky cesty jsou strmější. Když se propletete přírodou, zanedlouho dojdete na silnici se zastávkou Sklenářka. Odtud můžete jet autobusy 112 (k metru Holešovice) nebo 236 (přes ZOO do Bohnic).

Nebo -  vrátit se na sídliště, popojít několik desítek metrů ulicí Na Farkách, odbočit směrem od sídliště a dostanete se na téměř pohádkovou lesní cestu s přírodním přerostlým podloubím. Pozor, cesta klesá k řece a v jednom místě budete muset překonat staré, dřevěné schody. Na přiložené mapě je přibližné místo zajímavých schodů vyznačeno modrou tečkou.Na lesních cestách nenajdete cukrárnu, kavárnu, restauraci. To nevadí, o to více vám bude chutnat občerstvení, jakmile se dostanete do civilizace. A navíc, procházka po cestách se zarostlými stráněmi s mnoha stromy rozličných tvarů stojí za trochu tělesné námahy.

 

 

 

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%