Učení nemusí být mučení. Tipy na procvičování anglických slovíček
Foto: pixabay.com

Učení nemusí být mučení. Tipy na procvičování anglických slovíček

24. 10. 2018

Lidská paměť není dokonalá a mozek rychle zapomíná. To bohužel komplikuje učení cizích jazyků, typickým příkladem je snaha o rozšiřování slovní zásoby. Jak se tedy učit anglická slovíčka tak, aby z paměti nevypadávala?

„Zapomínání nabytých informací je hodně rychlé. Z naučeného si běžný člověk hodinu po ukončení výuky pamatuje jen okolo 45 procent informací, po uplynutí jednoho dne už je to jen asi 33 procent a po šesti dnech zůstává v mozku asi 23 procent,“ říká jazyková lektorka Michaela Pravdová.
Řešením je přesunout naučenou slovní zásobu z krátkodobé paměti do dlouhodobé. Neboli z té části, kterou mozek zapomíná, do té, jež zůstává uchována na dlouhou dobu. „Pokud si chcete anglická slovíčka opravdu zapamatovat, musíte si je opakovat po 9 až 10 týdnů každý den. V jazykových školách Helen Doron English to řešíme tak, že si děti v rámci domácího procvičování poslechem pro ně zajímavých nahrávek opakují naučená slovíčka každý den. V hodinách pak vždy opakujeme 70 procent starého učiva a zbylých 30 procent látky je nové,“ uvádí Michaela Pravdová.  

Tady je pět tipů, jak se efektivně učit slovíčka:  
1) Doma nebo v práci si můžete označit předměty, které vás obklopují, kartičkami s jejich anglickými názvy. Budete je mít neustále na očích, a učení se tak zrychlí.  
2) Vhodné je učit se slovíčka podle kategorií: vytvořte si skupinu sloves, zájmen nebo předložek a ty se učte vždy najednou. Anebo si složte skupinu slov souvisejících s jídlem, sportem či byznysem podle toho, v čem se zrovna chcete zlepšovat.  
3) Pokročilí angličtináři se mohou učit různé významy jednoho slova. Vyberou si například slovo „item“ a učí se jeho významy: položka, věc, bod, článek.  
4) Dobré je neučit se slovíčka izolovaně, ale v kontextu fráze nebo s předložkou či různými významy: Například v práci (at work), do práce (to work), nebýt v práci (be off work), práce na směny (shift work) nebo pracovní doba (working hours).  
5) Na internetu je celá řada různých stránek a aplikací, které pomáhají s procvičováním slovní zásoby anglického jazyka. "Fungují na principu hry a jsou vhodné pro děti i dospělé. Jejich výhodou je zvukový doprovod s výslovností rodilých mluvčích," dodává Michaela Pravdová z jazykové školy Helen Doron English.

jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%