Hlídejte si vápník v těle, předejdete tím osteoporóze
Ilustrační foto: pixabay.com

Hlídejte si vápník v těle, předejdete tím osteoporóze

19. 10. 2018

Osteoporóza je závažné onemocnění skeletu, které provází snížena pevnost kostí. Bývá predispozicí ke zvýšenému riziku zlomenin.V České republice osteoporóza postihuje 15 % mužů a 33 % žen ve věku nad 50 let a 39 % mužů a 47 % žen ve věku nad 70 let. Celkově osteoporóza postihuje více než 5 % obyvatel.

Důsledkem tohoto onemocnění jsou zlomeniny, zejména obratlů a kyčle. Světový den osteoporózy (20.října) má za cíl upozorňovat, že osteoporotické zlomeniny bývají hlavní příčinou nemocnosti a invalidity starších lidí. Tyto zlomeniny nejen značně zhoršují kvalitu života, ale mohou vést i k předčasnému úmrtí a téměř u poloviny nemocných k závislosti na pomoci druhých. Zásadní roli hraje prevence – tedy především dostatečný přísun vápníku stravou.

Věděli jste, že se správnou hladinou vápníku v těle a jeho vstřebáváním to není jen tak? K čemu je vápník důležitý a že nestačí pít mléko? Vápník je základní stavební složkou kostí, ale rovněž hraje důležitou úlohu při činnosti srdce, svalů, nervů a srážení krve. Když dojde k poklesu hladiny vápníku v krvi, tělo si ho doplňuje z kostí. Kosti jsou tedy jakousi zásobárnou vápníku, odkud si ho tělo v případě potřeby odebere, což způsobuje, že kosti jsou poréznější, křehčí a zvyšuje se tak riziko zlomenin. Je proto mimořádně důležité doplňovat si vápník ve správném množství pravidelně každý den.

Pouze vápník nestačí
Současné průzkumy a studie ukázaly, že mléko zdaleka neobsahuje tolik vápníku, kolik bychom potřebovali. Doporučená denní dávka je u zdravého dospělého jedince 800 - 1200 miligramů (podle Světové zdravotnické organizace). To odpovídá např. téměř ¾ litru mléka, které jednak ne každý dokáže denně vypít, jednak tělo nedokáže samotný vápník dostatečně přijmout ani správně využít. Příjem vápníku je nutné doplnit také vitaminem D3, který je potřebný k efektivnímu vstřebávání přijatého vápníku. Podle profesora MUDr. Petra Broulíka, DrSc., z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN může být především u žen problematický také nedostatek vitaminu D. „Jakmile žena překročí určitou věkovou hranici a projde menopauzou, hrozí velké riziko osteoporózy, ženy mají i svalové a kloubní slabosti, klesá u nich schopnost aktivního života. Přitom stačí dodat vitamin D a tento stav se velmi rychle zlepší,“ dodává profesor Broulík.

Důležitý vitamín K2

Správného ukládání vápníku docílíme pomocí vitaminu K2. Ten totiž směřuje vápník přímo do kostí a zubů a zabraňuje jeho ukládání do cév a měkkých tkání. MUDr. Jana Čepová, PhD., z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF a FN v Motole k tomu dodává: „Vitamin K2 navíc pomáhá předcházet osteoporóze, zvyšuje hustotu kostního materiálu a redukuje i riziko zánětů.“ Bohužel získat ho pouze ze stravy je problematické, proto se užívání vhodných potravinových doplňků jeví jako nezbytné.Vápník je ideální doplňovat na konci dne - nejlépe se vstřebává navečer. Důležitý je i dostatek pohybu: vápník mnohem lépe absorbují správně prokrvené kosti.

Využijte vápník beze zbytku
Aby to nebylo s vápníkem tak jednoduché, nezáleží na absolutním obsahu vápníku v potravině, ale na jeho biologické dostupnosti, tedy jeho vstřebatelnosti z dané potraviny. Ta je nejvyšší v tvrdých sýrech typu ementál nebo parmezán, vysoká v ořeších nebo máku, které jsou ale spíše pochutiny, než hlavní součást stravy, a relativně nízká v zelenině.

Když chcete být fit
Samotný vápník zdravé kosti, krásné zuby, zdravé srdce, silné svaly a dobrou imunitu nezabezpečí. Je vhodné pravidelné cvičení a dostatek pohybu, to kosti posiluje a podporuje usazování vápníku do kostí. Kromě toho je potřebné dostatečné množství vitaminu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku ze střev a vitaminu K2, který směřuje vápník přímo do kostí a zubů. Spolu se zdravým a vyváženým jídelníčkem, s podporou vitaminových doplňků nejen v zimních měsících, tento zdánlivě složitý proces získání a udržení správné hladiny vápníku lze zvládnout. Více informací včetně vzorového jídelníčku najdete na www.jsemstalekost.cz.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.