Hlídejte si vápník v těle, předejdete tím osteoporóze
Ilustrační foto: pixabay.com

Hlídejte si vápník v těle, předejdete tím osteoporóze

19. 10. 2018

Osteoporóza je závažné onemocnění skeletu, které provází snížena pevnost kostí. Bývá predispozicí ke zvýšenému riziku zlomenin.V České republice osteoporóza postihuje 15 % mužů a 33 % žen ve věku nad 50 let a 39 % mužů a 47 % žen ve věku nad 70 let. Celkově osteoporóza postihuje více než 5 % obyvatel.

Důsledkem tohoto onemocnění jsou zlomeniny, zejména obratlů a kyčle. Světový den osteoporózy (20.října) má za cíl upozorňovat, že osteoporotické zlomeniny bývají hlavní příčinou nemocnosti a invalidity starších lidí. Tyto zlomeniny nejen značně zhoršují kvalitu života, ale mohou vést i k předčasnému úmrtí a téměř u poloviny nemocných k závislosti na pomoci druhých. Zásadní roli hraje prevence – tedy především dostatečný přísun vápníku stravou.

Věděli jste, že se správnou hladinou vápníku v těle a jeho vstřebáváním to není jen tak? K čemu je vápník důležitý a že nestačí pít mléko? Vápník je základní stavební složkou kostí, ale rovněž hraje důležitou úlohu při činnosti srdce, svalů, nervů a srážení krve. Když dojde k poklesu hladiny vápníku v krvi, tělo si ho doplňuje z kostí. Kosti jsou tedy jakousi zásobárnou vápníku, odkud si ho tělo v případě potřeby odebere, což způsobuje, že kosti jsou poréznější, křehčí a zvyšuje se tak riziko zlomenin. Je proto mimořádně důležité doplňovat si vápník ve správném množství pravidelně každý den.

Pouze vápník nestačí
Současné průzkumy a studie ukázaly, že mléko zdaleka neobsahuje tolik vápníku, kolik bychom potřebovali. Doporučená denní dávka je u zdravého dospělého jedince 800 - 1200 miligramů (podle Světové zdravotnické organizace). To odpovídá např. téměř ¾ litru mléka, které jednak ne každý dokáže denně vypít, jednak tělo nedokáže samotný vápník dostatečně přijmout ani správně využít. Příjem vápníku je nutné doplnit také vitaminem D3, který je potřebný k efektivnímu vstřebávání přijatého vápníku. Podle profesora MUDr. Petra Broulíka, DrSc., z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN může být především u žen problematický také nedostatek vitaminu D. „Jakmile žena překročí určitou věkovou hranici a projde menopauzou, hrozí velké riziko osteoporózy, ženy mají i svalové a kloubní slabosti, klesá u nich schopnost aktivního života. Přitom stačí dodat vitamin D a tento stav se velmi rychle zlepší,“ dodává profesor Broulík.

Důležitý vitamín K2

Správného ukládání vápníku docílíme pomocí vitaminu K2. Ten totiž směřuje vápník přímo do kostí a zubů a zabraňuje jeho ukládání do cév a měkkých tkání. MUDr. Jana Čepová, PhD., z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF a FN v Motole k tomu dodává: „Vitamin K2 navíc pomáhá předcházet osteoporóze, zvyšuje hustotu kostního materiálu a redukuje i riziko zánětů.“ Bohužel získat ho pouze ze stravy je problematické, proto se užívání vhodných potravinových doplňků jeví jako nezbytné.Vápník je ideální doplňovat na konci dne - nejlépe se vstřebává navečer. Důležitý je i dostatek pohybu: vápník mnohem lépe absorbují správně prokrvené kosti.

Využijte vápník beze zbytku
Aby to nebylo s vápníkem tak jednoduché, nezáleží na absolutním obsahu vápníku v potravině, ale na jeho biologické dostupnosti, tedy jeho vstřebatelnosti z dané potraviny. Ta je nejvyšší v tvrdých sýrech typu ementál nebo parmezán, vysoká v ořeších nebo máku, které jsou ale spíše pochutiny, než hlavní součást stravy, a relativně nízká v zelenině.

Když chcete být fit
Samotný vápník zdravé kosti, krásné zuby, zdravé srdce, silné svaly a dobrou imunitu nezabezpečí. Je vhodné pravidelné cvičení a dostatek pohybu, to kosti posiluje a podporuje usazování vápníku do kostí. Kromě toho je potřebné dostatečné množství vitaminu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku ze střev a vitaminu K2, který směřuje vápník přímo do kostí a zubů. Spolu se zdravým a vyváženým jídelníčkem, s podporou vitaminových doplňků nejen v zimních měsících, tento zdánlivě složitý proces získání a udržení správné hladiny vápníku lze zvládnout. Více informací včetně vzorového jídelníčku najdete na www.jsemstalekost.cz.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
...takže vážení žádné kopřivy, to je zabiják pro naši generaci. Kopřiva pěkně odplavuje vápník. Pokud chcete dodat tělu vápník v tabletách - tak jedině s křemíkem a hořčíkem. Jinak se z 50% nenaváže na kosti a půjde do kamínků v orgánech.
Alena Tollarová
Dneska už si můžu hlídat akorát tak 15. den v měsíci, abych nezapomněla ráno slupnout tabletu, která mi možná pomáhá být s přítelkyní Osterkou v dobrém vztahu. A teď si jdu prokrvit kosti.
Věra Ježková
A pokud ho mlsáte se šťavelany, tedy např. v čokoládě, kakau, rebarboře nebo špenátu, hodně pijte, ať si nepřivodíte ledvinovou koliku, jako kdysi já.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...