Mám ráda kuchařské knihy  XIII. díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy XIII. díl

26. 10. 2018

Přátelé, letos byla skutečně dobrá úroda jablek.  A proto jsem si dovolila  napsat další díl právě o nich. Naše babičky i matky z nich rády a často  vařily a pekly, a že to byly dobroty. Našla jsem spoustu receptů.

Pokusím se vybrat ty nejzajímavější. Snad se vám všem trefím do chuti a třeba se necháte při pečení a vaření alespoň trochu inspirovat. Pravopis té doby jsem zachovala, aby měly recepty ten správný půvab.

Jablkový nákyp

  • 10 dkgr. másla se tře se 20 dkgr. cukru, přidá se trochu utlučené skořice, 8 žloutků, 14 dkgr. strouhané housky, 7 dkgr. hrubě rozsekaných mandlí, 40 dkgr. na tenké plátky nakrájených jablek a z 8 bílků sníh. Nyní dej vše do formy vymazané máslem, houskou vysypané a houskou tence vyložené a nech v páře upéci. 

Jablkový koláč 

  • Vezmi na vál 12 dkgr. mouky, rozdrob do ní 12 dkgr. čerstvého másla, přidej k tomu 12 dkgr. opařených a umletých mandlí sladkých, jemně sekanou citrónovou kůru, 2 na tvrdo uvařené a prolisované žloutky, 12 dkgr. tlučeného cukru a vše dohromady zpracuj se 3 syrovými žloutky. Utvoř z toho těsta 2 placky tlusté asi 1 cm. Jednu polož na máslem pomazaný plech, pomaž nádivkou  pokryje druhou placku a upeč do zlatova. Upečený nakrájí se na úhledné kousky.Nádivka:Oloupej a na kousky nakrájej pěkná jablka, dej na kamenný kuthan, přidej pod ně malý kousek dobrého másla, kápni trochu vody, dle sladkosti jablek dej cukru, trochu skořice nebo citronové kůry a hrst očištěných čerstvých hrozinek. Nech jablka tak dlouho na plotně, až jsou produšena, pak je odstav, nech vychladnout a vychladlými koláč naplň jako výše udáno.

Jablkovec

  • Sloupni se žemliček červenou kůrku, skrájej je na lístky, slož do mísy a pokrop je mlékem, by změkly. Oloupej jablka a skrájej na drobné řízky. Vyjmaž formu máslem, vylož ji vrstvou housek, pokrop je máslem a na ně pokládej vrstvu jablek. Tuto posyp  cukrem, hrozinkami, mandlemi sekanými a zase začni klásti housky. Tak pokračuj, až je všechno vyčerpáno a forma plná. Navrch pokládej housky, pokrop máslem a dej to do páry vařiti na 3/4 hodiny. Zatím svař s cukrem bílé víno (dle velikosti si urči míru) a polij jím jablkovec ve formě. Pak to dej do trouby na 1/4 hodiny péci.

Jablka ve sněhové závěji

  • Dej na vál 10,5 dkgr. mouky, 7 dkgr. másla, 3,5 dkgr. cukru, trošku citronové kůry a 2 žloutky. Zpracuj to dohromady, rozválej na kulatou placku, udělej kolem z těsta váleček a dej péci. Na upečený koláč poklad' na víně dušená jablka (čtvrtky). Že 4 nebo 6 bílků ušlehej tuhý sníh, přimíchej vanilkový cukr(polovic cukru zašlehej, polovic zamíchej). Na jeden bílek se počítá 3 nebo 3,5 dkgr. cukru. Na jablka natřes hodně do výše sněhu a na chvíli do trouby  zčervenati. Též se mohou dáti dušená jablka jen na mísu bez koláče a sněhem vysoko pokrýti. V tom případě dávají se s mísou do trouby, aby sníh zrůžověl. 

Žemlový smaženec

  • Tři pilně na míse 14 dkgr. másla, pak přimis k tomu citronovou kůru, 20 dkgr. cukru, 8 žloutků, 7 dkgr. mandlí na hrubou rozsekaných a 7 dkgr. hrozinek. Měj připravena oloupaná a na drobno nakrájená jablka a na kostečky nakrájené housky, které navlaž smetanou. Smíchej vše dobře a utřeným máslem a žloutky a přidej posléze sníh z 8 bílků. Vymaž pekáč máslem  vlož do něho těsto a nech v troubě péci. Upečené posyp cukrem

Kynuté knedlíky 

  • Vypracuje tuhé těsto z 1/2kgr.mouky,2 žloutků, 4dkgr. rozehřátého másla, droždí za 2 hal., 3dkgr. cukru, trochu soli a vlažného mléka. Těsto nech kynout a dělej pak z něho knedlíky  plněné jablečnými povidly, nech je na pomoučněném pěkně znovu kynout a vař pak ve slané vodě 5 minut. Když se vyndají,každý se trochu natrhne vidličkou nebo špýlem. Složené na mísu pomastí se převařeným máslem, posypou syrečkem neb mákem a dobře pocukrují. 

Smažená jablka

  • Pěkná jablka oloupej, vykroj a naplň zavařeninou. Nyní umíchej těsto jako na kapání, osol, oslad' a mlékem na husto zkloktej. Nadívaná jablka omoč kolkolem do těsta a obal v housce strouhané, kterou jsi dříve cukrem a sekánými ořechy promíchala. Klad' je pak do kuthanu s rozpáleným máslem převařeným, nech usmažiti a posyp cukrem.

Recepty jsem čerpala z "Kuchařské knihy" ( r. 1914).

Vydána péčí spolku Domácnost-Česká škola kuchařská.

Kniha byla věnována památce M. D. Rettigové. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.