Jak šel čas na vyhlídce na Labe u Dubického kostelíku
Stará pohlednice: kniha Album starých pohlednic, České středohoří; Roman Karpaš, Pavel Koukal; vyd. 2004, novější autorka

Jak šel čas na vyhlídce na Labe u Dubického kostelíku

28. 10. 2018

Soutěž "Jak šel čas" mě vyprovokovala zahloubat se v archivu svých fotografií a podívat se, jak jsem na tom s mou v posledních letech hodně oblíbenou vyhlídkou na zákrut Labe od kostelíku v Dubicích, resp. Dubičkách. Dubice a Dubičky jsou totiž ve skutečnosti jedna spojená obec. Projíždímě-li obcí, objeví se před námi na samém jejím konci průčelí kostelíka se hřbitůvkem. Dál cesta nevede. Musíme vystoupit z auta a dál jít pěšky. Autem bychom  totiž daleko nedojeli. Obec leží nad skalnatým prudkým srázem, svažujícím se dolů k Labi. A právě tady, hned vedle malebného starobylého kostelíku sv. Barbory, se naskýtá jeden z nejkrásnějších a nejfotografovanějších pohledů na Labe. Určitě se mnou bude souhlasit i pár přátel z našeho webu, kterým jsem jeden z českých divů ukázala.

Ukázalo se však také to, že moc fotek ze starší doby nemám.

Jako základ ke srovnání jsem použila historickou fotografii z knihy Album starých pohlednic, České středohoří. Bohužel není datována, je však opatřena popisky psanými v němčině. Nejvyšší vrchol Deblík na druhé straně Labe je dnes bohužel řádně ohlodán těžbou kamene, což je vidět na fotografiích z novější doby.

Nejstarší z nových fotek mám z července 2005. Už si nevzpomenu, proč jsme tam asi jeli právě v takovém zamračeném dni. Až budete naříkat, že není žádná pořádná zima, vzpomeňte si na leden 2006. Byla taková zima, že i Labe zamrzlo. To jsem viděla jen jednou v životě. Nu a mezitím se střídaly jaro, léto, podzim, zima ...

 

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%