Mám ráda kuchařské knihy - XVII. díl
ilustrační foto:pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XVII. díl

8. 11. 2018

Dobrý den všem, co rádi jedí, vaří a čtou v kuchařských knihách.

A protože ještě v těchto dnech lze v lese najít houby,  tak jsem se rozhodla, že najdu nějaký ten zajímavý recept právě z nich.

Vždyť my, Češi a Moraváci, jsme skoro všichni dost vášniví houbaři. Roste u nás opravdu spousta druhů a některé, i když vypadají podivně, jsou vynikající.

Falešná husí krev ze stročku trubkovitého

  • 400 gr stročku trubkovitého,1 cibule, 2 lžíce sádla, sůl, kmín, mletý pepř, koření karí, 1 vejce, trochu povařených  krup

Na sádle zpěníme jemně rozsekanou cibulku, přidáme očištěné, nahrubo pokrájené houby, okořeníme a dusíme tak dlouho, dokud se nevypaří většina vody. Přidáme vejce, povařené kroupy, promícháme a dodusíme. Vznikne hmota černá jako husí krev.

Marinované řezy z choroše sírového

Tato houba je známa i pod označením - sírovec žlutooranžový a trsnatec sírový

  • 600 gr mladších plodnic, sůl, mletý pepř, tlučený kmín, 2 vejce, 4 lžíce hladké mouky, olej, 3 cibule.

Nálev: 1 litr vody, 500 ml 8% octa, 1 lžíce soli,10 tabletek sladidla, 10 kuliček koriandru,1 bobkový list,1 kulička nového koření, 2 kuličky jalovce, 1/2 lžičky hořčičného semínka, špetka hřebíčku a tymiánu. Nakonec přidáme 1 lžíci stolního oleje.

Nálev k marinování, připravený podle našeho rozpisu, lze zjemnit přidáním bílého vína.

Dobře očištěné plodnice nakrájíme na plátky 6 - 8 mm tlusté, osolíme je, opepříme a přidáme tlučený kmín. Takto okořeněné plátky obalíme v rozšlehaných vejcích a hladké mouce a po obou stranách osmažíme. Opečené plátky pak necháme vystydnout, potom je naplníme do sklenic tak, aby bylo zaplněno asi 75 % prostoru sklenice. Zalijeme připraveným nálevem, přidáme trochu oleje a nakrájenou cibuli a pasterujeme 30 minut při 90 st.Celsia.

Marinované řezy se nemusí zpracovat jako konzerva, ale mohou se upravit i pro okamžitou spotřebu.

Doba marinování v nálevu je  1 - 3  dny v chladu.

Choroš sírový s česnekovým máslem (německý recept)

  • 400 gr mladých plodnic,40 gr tuku, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku,100 gr čerstvého másla, 1 svazeček petrželky, kopr

Nejdříve připravíme česnekové máslo: oloupané stroužky česneku rozetřeme a dobře prohněteme s máslem, do něhož přidáme drobně rozsekaný kopr a petrželku. Aby se aromatické látky dobře spojily s máslem, dáme vše na 1 hodinu do chladničky.

Dobře očištěné plodnice choroše, který je ještě štavnatý, nakrájíme na tenké plátky, osolíme, lehce posypeme hladkou moukou a pečeme dorůžova po obou stranách na rozehřátém tuku. Jednotlivé porce podáváme zdobené česnekovým máslem.

Nepravé ústřice 

  • 200 gr rosolozubu huspenitého, 2 citróny, 4 krajíčky chleba, sůl, 20 gr másla, led

Rosolozub lze konzumovat syrový, ale je vhodnější jej předem tepelně upravit. Nejjednodušší způsob je krátké povaření ve slané vodě. Ihned po tepelné úpravě houby vyjmeme z vody, necháme dokonale vychladit a podáváme na drobně rozsekaném ledě obloženém nakrájeným citrónem. jsou vhodné jako předkrm s přílohou tenkých krajíčků chleba potřených slabě máslem. Houby těsně před jídlem pokapeme citrónem.

Houbové lívanečky 

  • 200 gr penízovky sametonohé, 50 gr másla, 3 vejce, 1/8 l mléka, sůl, mletý pepř, na špičku nože prášku do pečiva, hladká mouka (tolik, aby vzniklo těsto jako na kapání), tuk na smažení

Očištěné houby nakrájíme na malé kousky a podusíme na másle. Dále si připravíme lívancové těsto z vajec, mléka, soli, prášku do pečiva a pepře. Do těsta přidáme podušené houby a na lívanečníku připravíme lívance. Podáváme se zeleninovým salátem nebo s houbami naloženými v kyselém nálevu.

 Houbový výtažek z choroše šupinatého

  • 1 kg choroše, 50 gr soli, 2,5 dcl vody, 1 balíček kyseliny sorbové (2 gr)

Očištěné houby nakrájíme na menší kousky a vaříme zvolna v malém množství vody. Šťávu, která se během dušení uvolňuje, odléváme. Podušené houby prolisujeme, šťávu získanou při prolisování a dušení spojíme a odpaříme dohusta. Na závěr přidáme kyselinu sorbovou a plníme ještě horké do sklenic. Sklenice uzavřeme. Po 24 hodinách pasterujeme při 100 st.Celsia po dobu 30 minut.

Použití houbového výtažku je široké - používáme jej jako polévkové koření, pro ochucení omáček a pod masa.

Vídeňský houbový krém

  • 500 gr kozáků, cibule, 50 gr másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 dcl bílého vína, 3 dcl mléka, 2 dcl šlehačky, sůl, mletý pepř, petrželka, 1/2 citrónu 

Očištěné houby nakrájíme na plátky a na másle a na cibuli nakrájené nadrobno je dusíme 10 minut. Pak je zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vínem a mlékem a povaříme. Vzniklou směs protlačíme sítem nebo rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu a podáváme s petrželkou k masům. Jako příloha je vhodný knedlík.

Receptů s houbami je skutečně velké množství. Je jich aspoň na další 2 díly. 

Přeji hezké čtení a snad i dobrou chuť.


Recepty jsem čerpala z knihy Houby v kuchyních světa r.v. 1981. Autor Jiří Baier. Obrázky přiložené k článku jsou z netu.

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%