Mám ráda kuchařské knihy - XVIII. díl
ilustrační foto Pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XVIII. díl

11. 11. 2018

Dobrý den přeju všem milovníkům dobrého jídla a mlsným jazýčkům. A že jich tu je mezi námi opravdu hodně.

Minule jsem slíbila, že budu pokračovat o jídlech připravených z hub. A jak sami vidíte, slib plním. Protože do jednoho článku jsem je dát opravdu nechtěla  Byl by abnormálně dlouhý, a tudíž i nudný.

Tentokrát se zaměřím na recepty, které jsou z těchto hub.

Snažila jsem se vybrat alespoň trošku zajímavé recepty.

Takže, kdo má chuť, ať se pohodlně usadí a čte.

Vybrala jsem tři druhy hub, které rostou i v naší republice.

Bolcovitka bezová (zvaná ucho Jidášovo) je oblíbená a hojně využívaná hlavně v asijské kuchyni.

Rosolovka mozkovitá (zvaná stříbrná nebo také bílá houba) je také oblíbená v asijské kuchyni

Destice chřapáčová ( lidový název prasečí uši) je  jedna z prvních jarních hub

 
Kuřecí salát s houbami ( Asie )

  • 400 gr kuřecího masa, 60 gr ucha Jidášova, 100 gr salátové okurky, 100 gr kapií, 2 jablka, citrón, hlávkový salát, 50 gr mandlí, 3 lžíce portského vína,1 lžička cukru, sůl, mletý zázvor, 1 lžička glutasolu

Uvařené kuřecí maso necháme vychladnout a nakrájíme na nudličky. Na nudličky dále nakrájíme kapie, okurku, povařené houby a jablka. Aby jablko působením kyslíku netmavlo, pokapeme jej šťávou z citrónu. Vše promícháme a spojíme zálivkou připravenou z vína, cukru, šťávy z půlky citrónu, soli, glutasolu a zázvoru. Podáváme vychlazené na miskách zdobených salátovými listy a posypané hrubě rozsekanými a praženými mandlemi.

Okurkový salát s houbami ( Asie )

  • 50 gr ucha Jidášova, 400 gr čerstvé salátové okurky, 50 gr červené kapie, 1 lžíce estragonového octa, 1 lžička cukru, 1 lžička červeného oleje, sůl, 6 kuliček jamajského pepře, pažitka, 1 lžíce stolního oleje 

Dobře oprané salátové okurky i se slupkou nakrájíme na drobné kostičky. Prosolíme a dáme je na 20 minut odležet. Na pánvi mezitím rozehřejeme olej, přidáme červený olej a jamajský pepř, vše rychle osmahneme a přecedíme na připravené okurky. Přidáme ocet, cukr, kapii nakrájenou na kostičky a drobně rozsekanou pažitku. Dokonale promícháme, necháme asi půl hodiny v chladnu uležet a podáváme. Salát je velmi atraktivní svou pestrostí a chutí.

 Stříbrné houby s vejci ( Asie )

  • 50 gr rosolovky, 2 lžíce sádla, 5 vajec, sůl, 1 lžička glutasolu, špetka bílého pepře, 2 lžíce portského vína, 100 gr čerstvé okurky

Čerstvé nebo zregenerované rosolovky nakrájíme na menší kousky a vložíme na pánev do rozehřátého sádla. Krátce osmahneme, přidáme rozšlehaná vejce s glutasolem, solí a pepřem. Na mírném ohni usmažíme omeletu, na okrajích pánve ji zalijeme vínem, přeložíme, přendáme na teplou mísu a ozdobíme okurkou nakrájenou na tenké nudličky.

Paprikový salát se stříbrnými houbami ( Asie )

  • 300 gr paprik (zelených i červených), 50 gr rosolovek, 100 gr salátové okurky, 1 malá cibule
  • Zálivka: 3 lžíce portského vína, 1 lžíce stolního oleje, 2 stroužky rozetřeného česneku, 1 lžička oleje s extraktem chilli papriček, půl lžičky cukru, 1 lžička citrónové šťávy, ocet podle chuti

Paprikové lusky zbavíme semen, opereme a nakrájíme na tenké proužky. Přidáme na drobné kousky nakrájené rosolovky (předem povařené 5 minut ve slané vodě), na nudličky nakrájenou salátovou okurku a drobně rozsekanou cibuli. Zalijeme zálivkou, promícháme a před podáváním necháme 2 hodiny v chladu proležet.

Jarní houbové chlebíčky (Československo )

  • 250 gr mladých destic, 40 gr másla, 1 cibule, 50 gr tvrdého sýra na strouhání, 2 vařená vejce, vejce, pepř, koriandr, hřebíček, sůl, petrželka, 2 lžíce naložených kyselých hub, veka

Plátky jeden den staré veky potřeme slabě máslem a dáme péci do trouby. Zatím drobně nakrájíme očištěné houby a podusíme je s drobně nakrájenou cibulí, kořením a solí. Takto připravenou houbovou hmotu navrstvíme na opečené plátky veky a překryjeme vrstvou strouhaného sýra a jemně rozsekaných natvrdo vařených vajec. K obložení použijeme plátek kapie, petrželku a naložené houby. Podáváme jako předkrm.

Jarní závitky ( Německo )

400 gr mladých destic, 4 plátky libového masa, sůl, pepř, 2 cibule, 50 gr slaniny, 2 lžíce stolního oleje, 1,5 dcl vody nebo hovězího vývaru, 1,5 dcl mléka, 1 lžíce hladké mouky

Plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Očištěné houby, slaninu a cibuli nakrájíme nadrobno. Osolíme, opepříme a vše dobře zamícháme. Dáme na plátky připraveného masa a uděláme 4 závitky. Závitky ze všech stran opečeme na oleji v nádobě s vyššími stěnami. Pak přidáme vodu, na plátky nakrájenou druhou cibuli a dusíme tak dlouho, až rolády změknou. Šťávu z pečení zahustíme mlékem s rozmíchanou moukou, provaříme a dochutíme.

 

 Recepty ze žampiónů budou v dalším díle. Fotografie pod článkem jsou z internetu.

Recepty jsem čerpala z knihy Houby v kuchyních světa r. v 1981. Autor Jiří Baier. 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%